latinica  ћирилица
09/01/2020 |  08:52 | Аутор: СРНА

Молебан и молитвена шетња са иконама улицама Подгорице

У Подгорици ће вечерас након молебана у Саборном храму Христовог васкрсења бити одржана молитвена шетња улицама града.
Народ са иконама у рукама брани Црну Гору, Подгорица (фото: in4s.net) -
Народ са иконама у рукама брани Црну Гору, Подгорица (фото: in4s.net)

Након служења молебана, који почиње у 18.00 часова, свештенство и вјерни народ кренуће у 19.00 часова у молитвену шетњу улицама Подгорице, најављено је из Храма Христовог Васкрсења.

У најави се наводи да је молитвена шетња са иконама и црквеним барјацима предвиђена од Саборног храма Христовог Васкрсења /преко Мораче/ па до Манастира Светог Симеона Мироточивог на Немањином граду /у центру Подгорице/ и назад до Саборног храма.

- Свештенство Саборног храма позива вјерне да у молитвеном ходу понесу своје иконе - наводи се у позиву на молитвену литију.

Молебани и молитвене шетње у градовима Црне Горе, па тако и у Подгорици одржавани су свако вече од када је у Скупштини Црне Горе усвојен спорни Закон о слободи вјероисповијести 27. децембра 2019. године, па до Бадње вечери 6. јануара.

Испред храмова, манастира и цркава у градовима широм Црне Горе свако вече је, према процјенама Митрополије црногорско приморске Српске православне цркве, било близу 100.000 грађана.

Епископски савјет СПЦ у Црној Гори одлучио је на сједници 5. јануара да се молебани и молитвене шетње након Божића одржавају два пута седмично и то четвртком и недјељом.