latinica  ћирилица
09/01/2020 |  10:09 ⇒ 10:09 | Аутор: СРНА

Перовић: Литије неће стати док закон не нестане из правног система

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић поручио је да литије неће стати док Закон о слободи вјероисповијести и правном положају вјерских заједница не нестане из правног система државе Црне Горе.
Литија у Никшићу - Фото: РТРС
Литија у НикшићуФото: РТРС

Перовић је нагласио да је закон, који је усвојен у глуво доба ноћи, антиуставан, дискриминаторски и недемократски, поткопава Црну Гору и наноси јој штету, те да питање о том акту и литије које се организују нису страначка тема.

- Ово није борба за права свештеника, већ за то да светиње које смо добили од предака предамо потомцима. Пребацују нам да литије иду против Црне Горе, таквима поручујем да се ми боримо за Црну Гору. Не може се прихватити антиуставан и дискриминаторски закон, тако се поткопава држава. Ако ово сад прође, донијеће сличан закон за другу област - рекао је Перовић за херцегновски Нови ТВ.

Он је навео да ће се правни савјет Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве  данас огласити о иницијативи Уставном суду за оцјену уставности тог акта.

Јуче је ступио на снагу Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном статусу вјерских заједница у Црној Гори, који је изазвао незадовољство СПЦ и опозиције предвођене Демократским фронтом због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

Закон предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.