latinica  ћирилица
09/01/2020 |  11:10 ⇒ 11:13 | Аутор: СРНА

Сводна: Служен помен браћи Марчета

На мјесном гробљу Липа у Сводни, код Новог Града, јутрос је служен парастос, положени вијенци и прислужене свијеће код споменика тројици браће Марчета који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
Сводна - полагање вијенаца на споменик  браће Марчета - Фото: РТРС
Сводна - полагање вијенаца на споменик браће МарчетаФото: РТРС

Парастос је служио парох свођански Зоран Благојевић.

Душан Марчета погинуо је 1991. године на славонском ратишту, а двије године касније, 11. јануара 1993. на Сувој Међи погинула су и његова браћа Драго и Боро.

Њихова мајка Кристина Марчета, која је умрла 24. јула 2005. године, за живота је одликована Орденом Милоша Обилића, Душан и Драго постхумно су одликовани Медаљом заслуга за народ, а Боро Орденом мајора Милана Тепића.

Поред оца Радомира, мајке Кристине и погинуле браће, у августу 2016. године сахрањен је и четврти син Зоран.

Полагање цвијећа и парастос код споменика браћи Марчета организује се сваке године поводом 9. јануара - Дана Републике Српске.

У Сводни се сваке године као знак сјећања на браћу Марчета одржава меморијални турнир у малом фудбалу.

Република Српска слави данас 28. рођендан.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара јер је тог датума 1992. године основана под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали констутитивни статус.