latinica  ћирилица
09/01/2020 |  14:37 ⇒ 14:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Пленковић: Западни Балкан нема другу алтернативу од уласка у ЕУ

Премијер Хрватске Андреј Пленковић каже да Хрватска има одговорност да промовише и подржи своје сусједе са Западног Балкана на путу реформи и приближавања ЕУ, те је позвао на редовне и систематске самите ЕУ - Западни Балкан сваке двије године.

- Самитом у Загребу желимо да сигнализирамо другим земљама чланицама да се састанци са овим дијелом Европе, који нема другу алтернативу него да кад сазрију услови уђе у ЕУ, као важан политички политички импулс са највишег нивоа, одржавају сваке двије године - изјавио је Пленковић.

Он на маргинама церемоније преузимања предсједавања Савјету ЕУ у Загребу није ставио проширење међу приоритете и циљеве Хрватске, али га јесте издвојио као важну тему и јасну политичку опредијељеност Загреба.

- Желимо да помогнемо нашим сусједима и да их подржимо у испуњавању услова како би у годинама које долазе прошли пут који је Хрватска прошла  поручио је Пленковић.

Хрватски премијер, који се раније ове недјеље састао са предсједником Француске Емануелом Макроном у Паризу, каже и да види могућност да франсцуска позиција изнесена у октобру о проширењу "буде промијењена".

- Макрон је рекао да жели да самит у Загребу буде успјешан, а ради тога мора да дође до напретка - рекао је Пленковић, уз оцјену да у постојећој политици проширења већ постоје дијелови који се односе на поједине француске захтјеве, попут реверзибилности процеса у случају изостанка реформи.

Такође, рекао је да комесар Оливер Вархеји ради на дијеловима који би могли да донесу промјене у методологији приступња Унији тако да се процес побољша, буде конкретнији и транспарентинији.