latinica  ћирилица
09/01/2020 |  16:40 ⇒ 16:44 | Аутор: РТС

Амфилохије: Кукала нам мајка ако се на овом закону гради будућност Црне Горе

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије каже да је трагично то што се дешава у Црној Гори, јер је Закон о слободи вјероисповијести, који је сада донесен, постојао за вријеме "проклетог Цара Дукљанина", преноси црногорски портал Вијести.
Митрополит Амфилохије (Фото: vijesti.me/Борис Пејовић) -
Митрополит Амфилохије (Фото: vijesti.me/Борис Пејовић)

- То треба да знају сви у Црној Гори. Он је био донио закон и отео све храмове хришћанске и убијао хришћане. Сада имамо повратак проклетом законодавству цара Дукљанина. Да ли се на томе гради будућност Црне Горе? Кукала нам мајка - поручио је митрополит, који је јутрос служио литургију у паштровском манастиру Дуљево изнад Светог Стефана.

Митрополит Амфилохије је нагласио да сва завештања оних који су себе уградили у светиње остављају проклетство на оне који их оскрнаве.

- Сва та завјештања остављају проклетство на оне који их отуђе. Питам - којој држави, којој власти, којој сили земаљској света Морачка и друге свете ларве Светог Василија, Петра Цетињског... једно би требало да знају ови наши који доносе такве безаконе, да се боре против онога што је вјечно. Они се куну у вјечну Црну Гору, а лишавају је свега што је вјечно. То је безумље, беспамет - поручио је Амфилохије.

Према његовим ријечима, задужбине ће остати светиње, "без обзира на толико окупатора који су овдје прошли".

- Нико од њих није донио тако безумни закон што су ови донијели, ни турски, ни млетачки ни аустроугатски окупатор - рекао је Амфилохије.

Према његовим ријечима, "донесен је безакони закон у Црној Гори којим се отимају храмови Божји".

- Ко су ти који доносе такве законе? Они су затровани болешћу, најопакијом болешћу која је владала овим просторима, то је брозомора. Она трује људске душе, убија Бога у људима, идеологија богоубилачка и братоубилачка. Све што је градила од Другог свјетског рата, остале су само рушевине. На тим и таквим рушевинама нови богоморци и нове братоубице настављају да граде на ничему. Све су распродали, још су им само остали храмови, да распродају, да потроше... као што су сва предузећа продали и оставили толики народ без хљеба - рекао је Амфилохије.