latinica  ћирилица
11/01/2020 |  13:44 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Пут Београда ка ЕУ није преко Загреба већ преко Будимпеште

Историчар Немања Старовић поручио је да пут Србије у ЕУ воду преко Будимпеште, а не преко Хрватске, која ће увијек бити склона да јој поставља најразличитије могуће препреке.
Будимпешта - Фото: РТРС
БудимпештаФото: РТРС

Старовић је рекао да је шестомјесечно предсједавање Хрватске стриктно протоколарна, бирократска функција коју су преузели представници хрватске дипломатије од чега ни сама Хрватска, ни њени грађани неће имати било какве конкретне користи.

- Хрватска ће током предсједавања ЕУ бити под стриктним надзором Берлина, а своје предсједавање неће моћи да искористи за реализацију било којих својих националних интереса - рекао је Старовић за Телевизију "Пинк".

Историчар Милоје Пршић указао је да Хрватска има константну антисрпску политику која се темељи на програму који је практично почео да се обликује од 19. вијека, а са Антом Старчевићем је добио обрисе.

Он је додао да Хрвати воде веома мудру националну политику, од чега не одустају ни за јот.

- Никако да се ослободе и да признају геноцид од 1941. до 1945. године, као и геноцид почињен у "Бљеску" и "Олуји" - истакао је Пршић.

Историчар Саша Адамовић је рекао да је усташтво радикални израз хрватске националне политике, те оцијенио како је остала незапажена изјава хрватског сликара Еде Муртића кога је у атељеу 1990. посјетио Фрањо Туђман и рекавши да је његов план да, када дође на власт, заврши оно што Анте Павелић није успио да заврши 1941. године.

- Тада му је рекао да има намјеру да 50 одсто Срба оде из Хрватске, а да ће других 50 одсто или постати Хрвати или нестати - закључио је он.

Повезане вијести:

Линта: Антисрпска политика званичног Загреба

Загреб спремио списак захтјева да заустави Србију