latinica  ћирилица
12/01/2020 |  20:15 | Аутор: РТРС

У Семберији рођено 49 беба више него 2018. године

У Републици Српској прошле године рођено је 8.802 бебе. Бијељина је у прошлој години постала богатија за 1.247 младих суграђана. Иако је у Семберији рођено 49 беба више него 2018. године, овај дио Републике Српске се и даље суочава са падом броја становника.

Бијељина је у новој години добила првог становника у Републици Српској, само један минут након поноћи.

- Радује ме та вијест. Иначе, у протекла два дана рођено је седам беба и заиста то је један лијеп почетак ове преступне 2020.године - рекла је Милица Ловрић директорка ЈЗУ Болница ''Свети Врачеви'' Бијељина.

И поред ових лијепих вијести, Семберија се и даље суочава са падом наталитета. У Матичној служби Бијељине кажу да је у посљедњих пет година број умрлих константно већи за 200 до 300 у односу на број рођених.

- У прошлој години у матичну књигу рођених уписали смо 1.421 , што се тиче матичне књиге узмрлих тај број је већи , у прошлој години имали смо 1694 уписа - истакла је Драгана Љубојевић шеф Матичне службе града Бијељина.

Демограф Стево Пашалић истиче да се на ову област у Семберији и уопште у Републици Српској, не може гледати ''црно бијело'. Бијељина је, каже, подручје у које становништво долази из других крајева.

- Бијељина спада међу мали број локалних заједница које имају у укупном билансу тзв. супрапопулацију односно повећан број становника у последња два међупописна периода - додао је Пашалић.

Универзитет Источно Сарајево урадио је научну студију ''Демографски ресурси - демографска одрживост, и просторни развој општина и градова РС'', која би требало да допринеси борби за побољшање демографских ресурса.