latinica  ћирилица
13/01/2020 |  17:15 ⇒ 17:17 | Аутор: СРНА

Савјет безбједности да размотри положај Срба и СПЦ у Црној Гори

Представници студентских организација Универзитета у Београду затражили су од власти у Србији да од Савјета безбједности УН и Савјета Европе захтијевају да размотре положај Срба и Српске православе цркве /СПЦ/ у Црној Гори.
Уручен захтјеви српским властима (фото:  Тањуг / Тања Валић) -
Уручен захтјеви српским властима (фото: Тањуг / Тања Валић)

Затражено је и да се црногорски амбасадор у Београду прогласи непожељном особом, да се односи са Црном Гором сведу на конзуларни ниво, те да се откаже гостопримство црногорским дипломатама којима је, како тврде, уступљен простор у зградама 40 српских амбасада у свијету.

Представници Студентског клуба Правног факултета и других студентских организација предали су данас на писарници Предсједништва Србије ове захтјеве због кризе у Црној Гори након усвајања Закона о слободи вероисповијести, преносе београдски медији.

У Црној Гори је крајем децембра усвојен Закон о слободи вјероисповијести који предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.