latinica  ћирилица
15/01/2020 |  10:33 ⇒ 11:15 | Аутор: СРНА

Српски историчари требало би да уђу у западне архиве

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић рекао је да историчари из овог центра већ раде на класификовању и изучавању доступних докумената из архива Велике Британије, али и других земаља.
Државни архив Велике Британије (Фото: geograph.org.uk) -
Државни архив Велике Британије (Фото: geograph.org.uk)

Он је додао да је са директором Института за савремену историју из Београда Предрагом Марковићем недавно постигао договор о заједничком раду.

- У припреми је израда заједничке декларације којом ће ствари бити прецизније дефинисане, између осталог и питања приступа страним архивама и заједнички рад на изучавању доступних архивских докумената - навео је Којић.

Он подржава идеју министра спољних послова Србије Ивице Дачића да би историчари из Србије требало озбиљније да се посвете изучавању британских, али и архива других земаља из најближе историје, те наглашава да је увјерен да ју је изнио у јавност након разговора са Марковићем, који је високи функционер СПС-а.

- Ми у Републичком центру већ скидамо документа из британског и других архива која су јавно доступна и радимо на њиховој класификацији. Увјерен сам да ће након потписивања декларације коју сам поменуо тај рад бити додатно интензивиран - рекао је Којић за Глас Српске.

Професор на бањалучком Филозофском факултету Бошко Бранковић каже да Српска има капацитете за изучавање страних архива, истичући да се нада да ће надлежни препознати значај тог посла.

- На оба јавна универзитета у Српској уписани су студенти другог циклуса студија који се баве најближом историјом и који су сигурно способни и спремни да се баве изучавањем архива. Међутим, не треба срљати, јер свака земља има своја правила и законе о архивама, па се у некима архиве отварају послије 25 година, негдје послије 50, а негдје и тек послије стотину година - каже Бранковић, који је историчар.

Он додаје да британска документа, која су недавно објелодањена, потичу из дипломатских архива и да су свакако подобна за изучавање.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић подржава идеју коју је изнио министар спољних послова Србије, истичући да су Институт за савремену историју и Институт новије историје Србије свакако најреферентније установе за тај посао.

- Наравно да и у Српској, када је ријеч о историчарима, имамо капацитет за то, али постоји и материјални моменат. Ниједан архив не може бити истражен за дан или два, а боравак нашег историчара у Лондону или било којој другој дестинацији кошта. У сваком случају и без обзира на то шта ће евентуално бити пронађено, подржавам ту идеју - нагласио је Стојнић.

Дачић је идеју о изучавању британских, али и архива других земаља из најближе историје изнио након недавног објављивања докумената из британског архива који показују да врх Републике Српске није имао план ни да освоји Сребреницу, а камоли да почини злочин у тој енклави.