latinica  ћирилица
15/01/2020 |  15:45 ⇒ 19:35 | Аутор: Вечерње новости

Цвијановић: Српска је чињеница и постојаће са или без Дејтона

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је за Новости да о томе како ће изгледати БиХ и шта се дешава са Дејтонским споразумом могу одлучивати само народи у БиХ и то консензусом.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- У сваком случају, Република Српска је чињеница и постојаће, са или без Дејтона - поручила је предсједница Републике Српске.

Иначе медији у Хрватској су пренијели информацију да је дан након што је изабран за предсједника Хрватске, Зоран Милановић телефоном имао дужи разговор са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, а загребачки недјељник Национал пише да се тај разговор односио на ревизију Дејтонског мировног споразума, потписаног прије 25 година и његов утицај на актуелне догађаје у БиХ.

 Иако у разговору новог хрватског предсједника Зорана Милановића с Ердоганом није било било превише времена за детаљне разговоре о ситуацији у БиХ, двојица предсједника ипак су успјела барем начелно да договоре у ком смјеру би требало да иде сарадња Хрватске и Турске у наредном периоду, пише овај хрватски недјељник.

Извори блиски штабу Зорана Милановића Националу су открили и да су се двојица лидера сложила да би једна од главних тачака требало да буде и анализа функционисања Дејтонског споразума.