latinica  ћирилица
16/01/2020 |  13:54 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Додик и Иванцов са митрополитом Хризостом обишли Саборну цркву у Сарајеву (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов данас су са митрополитом дабробосанским Хризостом обишли Саборну цркву у Сарајеву.
Сарајево - Саборна црква - Додик, Иванцов, митрополит Хризостом - Фото: СРНА
Сарајево - Саборна црква - Додик, Иванцов, митрополит ХризостомФото: СРНА

Митрополит Хризостом је Додику и Иванцову показао и некадашњу зграду Богословије у Сарајеву, која се налази поред Саборне цркве, а у којој је смјештен Економски факултет.

Зграда Богословије у Сарајеву је један од значајнијих објеката СПЦ која је на волшебан начин отета 1962. године.

Враћањем ове зграде СПЦ био би побољшан квалитет њеног постојања у Сарајеву, јер би СПЦ организовала све оно што је потребно од библиотеке, музеја, архива, социјалне службе...

Фото: СРНА

Митрополит Хризостом је недавно изјавио Срни да сарајевске власти неће да врате овај објекат, јер је то за њих врло уносан бизнис будући да много зарађују захваљујући тој згради.

- То је крајње неморално од сарајевских власти, али и од Универзитета, који је одговоран за ову ситуацију и који би требало донесе одлуку да се зграда врати СПЦ. Они кажу нема закона, али тамо гдје постоји добра воља онда институција која је донијела такву уредбу може да поништи претходну одлуку и све врати у првобитно стање. Према томе, то су само изговори - констатовао је он.

Митрополит дабробосански је напоменуо да је Исламској заједници и Римокатоличкој цркви у Сарајеву враћена знатна имовина, али да се о томе ћути, док је у Републици Српској скоро све враћено црквама и вјерским заједницама.

Раније данас Додик и Иванцов разговарали су у Источном Сарајеву о актуелној ситуацији у БиХ и региону, након чега су присуствовали божићном пријему који је у згради Митрополије у Сарајеву организовао митрополит Хризостом.