latinica  ћирилица
16/01/2020 |  16:21 ⇒ 17:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Снажна олуја стиже у Аустралију, земља не упија воду (ФОТО/ВИДЕО)

Снажне олује са грмљавином и јаком кишом, а негдје и градом погодиле су поједине регионе Аустралије која се више мјесеци бори са пожарима који су потпуно опустошили поједине дијелове те земље.

Иако би олује могле донијети толико потребну помоћ ватрогасцима који се боре против неких од најгорих пожара у историји Аустралије, метеоролози кажу да још увијек није сигурно да ће киша пасти тамо гдје је најпотребнија и да ли ће је бити довољно.

Аустралија: Киша - радост кенгура (Фото:twitter.com/The Great & Terrible OZ!)

До сада није било довољно кише да угаси пожаре, преноси Си-Ен-Ен и преноси забринутост званичника да би обилна киша могла да доведе до поплава јер вода буквално клизи са сасушене земље.

Такође, пожари су уништили и велики дио вегетације која би могла да апсорбује падавине.

Служба за ванредне ситуације државе Викторија објавила је на Фејсбуку неколико слика на којима се види штета од олује, укључујући рупу дубоку четири метра која се отворила поред пута.

У дијеловима Мелбурна пало је чак 77 милиметара кише, узрокујући поплаву и одређену штету, саопштиле су локалне власти.

Ватрогасна служба Новог Јужног Велса саопштила је на Твитеру да "иако ова киша неће угасити све пожаре, сигурно помаже њиховом обуздавању".

Си-Ен-Ен извјештава да киша није пала у свим дијеловима који су захваћени пожарима, али и да је у Новом Јужном Велсу више од 10.000 кућа и фирми остало без струје због невремена.