latinica  ћирилица
18/01/2020 |  10:42 | Аутор: СРНА

Бурсаћ: Могуће ротације неких директорских позиција на нивоу БиХ

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ сматра да ће доћи до ротација када је ријеч о расподјели директорских позиција на нивоу БиХ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: Screenshot
Сњежана Новаковић БурсаћФото: Screenshot

Бурсаћева је истакла да све зависи од договора на нивоу партнера у заједничким органима СДА, ХДЗ-а, СББ-а, ДФ-а, као и традиционалних коалиционих партнера из Републике Српске.

Она је за сарајевско "Ослобођење" рекла да ће се расподјела директорских позиција на нивоу БиХ дешавати сходно временској динамици.

Бурсаћева је нагласила да ће се водити рачуна да за спровођење одређених политика или надлежности стварно буду кандидовани људи који то знају да раде и који ће бити професионалним капацитетом кадар да изнесу задатке, прије свега кроз досљедну примјену закона, уставних надлежности и политика прокламованих од Народне скупштине Републике Српске.

Бурсаћева је поновила да сарадња СНСД-а и ДНС-а на нивоу БиХ за сада није упитна.

На питање како помоћи српским повратницима у кантонима у којима Срби нису конститутиван народ, а којима углавном управљају кадрови ХДЗ-а, Бурсаћева је истакла да су Срби конститутиван народ на нивоу Федерације БиХ /ФБиХ/, само што конститутивност није свуда примијењена.

- То јесте проблем и, као и свему, приступаћемо и овоме корак по корак. Значајан нам је сваки грађанин или представник српског народа на цијелој територији ФБиХ, али нарочито нам је у фокусу позиција општина које се налазе у Ливањском и Унско-санском кантону, будући да је тамо највећа концентрација повратника - истакла је Бурсаћева.

Она је рекла да је што се тиче Изборног закона, онемогућавање избора хрватског члана Предсједништва БиХ најкрупније политичко питање, које је и камен спотицања многих међунационалних и међустраначких односа у БиХ.