latinica  ћирилица
18/01/2020 |  15:22 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Додик: Савјет министара да именује Ћулума (ВИДЕО)

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да Савјет министара треба да именује Дарка Ћулума за директора Агенције за истраге и заштиту БиХ.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

- Као што је познато, процедуре су окончане и сада је на Савјету министара да заврши именовање - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић потврдио је данас Срни да је предложио Ћулума за новог директора СИПА-е умјесто Перице Станића.

О одгађању потврђивања именовања Млађена Божовића за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара, Додик је поновио да се СНСД држи приче да оно што припада једној политичкој партији и народу на нивоу БиХ други не треба да оспоравају.

- Тако смо ми одлучили да подржимо приједлоге других без икаквог оспоравања. Очигледно је да сада СДА на договор жели нови договор, што је њихово уобичајено понашање, иако су добили своје позиције у Савјету министара. То није прихватљиво и ако желе да разговарамо на ентитетском нивоу организоваћемо састанак - истакао је Додик.

Он је напоменуо да је телефоном разговарао са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем.

- Рекао сам му да није проблем да се разговара о сваком питању, али на ентитетском нивоу, а не да ви, чим можете, проблематизујете било које питање, па и именовање Божовића. То није фер, нити коректно, јер је за нас било тешко прихватити да министар инсотраних послова БиХ буде Бисера Турковић, али је нисмо оспорили - рекао је Додик.

Он је поновио да је СНСД заинтересован да има потпредсједника ФБиХ, као једини легитимни представник српског народа за разлику од СДА, ДФ-а и Странке за БиХ.

На питање да ли је било захтјева за смјену министра енергетике и рударства Републике Српске Петра Ђокића, Додик је рекао да није и да је ријеч о спекулацијама.