latinica  ћирилица
18/01/2020 |  19:19 ⇒ 19/01/2020 | 09:07 | Аутор: РТРС

СНСД: Појачати инвестициони циклус - биће издвојена милијарда марака (ФОТО)

Инвестициони циклус у Републици Српској потребно је појачати у наредном периоду, а већ ове године биће издвојена милијарда марака за нове инвестиције, поручио је предсједник СНСД-а Милорад Додик, након сједнице Извршног комитета ове партије.

Најављена су и нова улагања у општине у Федерацији, у којима су Срби већинско становништво, а СНСД ће покушати да добије и важне позиције у Федерацији и Ливањском кантону, како би што боље штитили интересе Срба.

Приоритет свих приоритета у наредном периоду је изградња ауто-пута од Добоја до Раче, поручио је Додик, а приоритети су и изградња гасовода, болнице у Добоју, електрана, модернизација свих магистралних путева и завршетак кардио-хирургије у Бањалуци.

За све то, каже, већ у овој години биће издвојена милијарда марака, а укупне инвестиције у наредном периоду требало би да премаше седам и по милијарди марака.

- Све су то пројекти које ћемо рјешавати ове године, а Република Српска има стабилне рачуне и зато може да обезбиједи даљи ток инвестирања. Очекујемо да ћемо значајан дио путне мреже модернизовати у наредном периоду. Боље је да извршимо модернизацију да би путеви неколико година могли бити квалитени, а средства за њихово одржавање далеко су нижа -  навео је Додик.

СНСД - састанак (Фото: РТРС)

Улагаће се и у општине у Федерацији са већинским српским становништвом, истакао је Додик.

Представнике српских политичких партија у Федерацији позвао је на јединствено дјеловање и поручио да ће СНСД неће оклијевати да се разиђе са људима који то нарушавају.

- Проблем јесте ниво Федерације БиХ гдје СНСД у Дому народа има четири делегата, а да би био референтан за предлагање мора их имати шест. Међутим, покушаћемо да радимо да СНСД добије једно од важних мјеста - потпредсједника ФБиХ или једно министарско мјесто да би се могло помоћи Србима. Морамо бити јединствени - поручио је Додик.

У Ливањском кантону, у којем живи највећи број Срба повратника, СНСД очекује три министарска мјеста, јер су однедавно бројнији за још једног посланика у скупштини кантона, чиме је побољшана и њихова преговарачка позиција са ХДЗ-ом.

- Донедавно смо имали три посланика, али је нашем клубу приступио Александар Штрбац. То ће појачати нашу снагу у преговорима са ХДЗ-ом, што је значајно за интерсе нашег народа. Сигурно је да нам је потребно политичко јединство - рекао је Никола Шпирић, потпредсједник СНСД-а и подсјетио да је захваљујући Додику и Вучићу посебна пажња посвећена српским повратничким општинама у ФБиХ, гдје су реализовани инфраструктурни пројекти.

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета рекао је да ће, након што је Штрбац присупио СНСД-у, бити олакшана борба за интересе српског народа у ФБиХ који мора имати легитимне представнике у овом ентитету.

Додик је поздравио и завршетак изградње погона "Јумка" у Дрвару, који ће, како је најавио, отворити 29. јануара са предсједником Србије Александром Вучићем.

Подсјетио је да су, у тој општини, већ завршени одређени инфрастуктурни пројекти, који ће, нада се, омогућити квалитетнији живот мјештанима.