latinica  ћирилица
18/01/2020 |  19:41 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Хрватска притиснута роковима - за три године мора преузети половину отпада из НЕ Кршко

Хрватска би, за три године, требало да почне са преузимањем своје половине ниско и средње радио-активног отпада из Нуклеарне електране Кршко, али то ће бити тешко оствариво.

То је један од закључака са јучерашње сједнице Владе Хрватске, преноси загребачки Вечерњи лист.

Ово, и тврдња Фонда за финансирање разградње и збрињавања радио-активног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко, да одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори ни на који начин не би угрозило становништво у сливу ријеке Уне, изазвала је реаговање струке, руководства и становништва општине Нови Град, али и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

На навод Срне да би изградњом нуклеарног одлагалишта у непосредној близини Новог Града, и свега 900 метара од заштићеног подручја – Парка природе "Уна", било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке, из надлежног Фонда реаговали су – демантом.

У њему поручују да "складишта у којима се збрињава ниско и средње радиоактивни отпад не представљају никакву опасност за локално становништво, уколико се граде и надзиру у складу са најбољом свјетском праксом".

- Прије складиштења, радиоактивни отпад пролази низ поступака - обраду, стабилизацију, исушивање, паковање и слично, којим се постиже да пакети буду на највишем нивоу свих сигурносних аспеката, и у складу са најбољим свјетским праксама - наводи се у саопштењу Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко.

Овакви наводи су потцјењивачки, злонамјерни и неутемељени, сматрају еколози.

Сличног става је и начелник општине Нови Град, Мирослав Дрљача, који, како каже, не вјерује гаранцијама Хрватске да ће све бити урађено по приписима.

- Хрватска није технички спремна да то сама лагерује, они у читавој тој причи истичу чињеницу да желе да то све прође што јефтиније - навео је Дрљача.

Марио Црнковић из еколошког удружења "Грин Тим" из Новог Града сматра да се ради о класичном спину, који, како истиче, стално им се подваљује, а то је како ће обезбиједити највеће свјетске услове. Рекао је да је то напросто немогуће обезбиједити на оваквој локацији.

Опасности која им пријети свјесни су и становници Новог Града. Због тога су још једном поручили да ни по коју цијену не желе нуклеарни отпад у својој близини.

Сагласни су да би то практично значило да радијација уништава и природу и становништво. Кажу, тако нешто недопустиво је.

Због свега тога, Предсједништво БиХ водиће правну, политичку и међународну борбу како би одлагање нуклеарног отпада на Трговској гори било спријечено, поручио је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

- Апсолутно је неприхватљиво да они свој проблем рјешавају на тај начин. Могли сте јуче да чујете и господина Кошарца који је рекао да ће то бити један од приоритета - истакао је Додик.

Додик је истакао да ће се у разговорима са представницима Хрватске, питање одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори увијек постављати као најважније.