latinica  ћирилица
19/01/2020 |  11:27 ⇒ 13:28 | Аутор: РТРС

Богојављење у Бањалуци - подршка СПЦ у Црној Гори (ФОТО)

Вјерници Српске православне цркве прослављају Богојављење, празник крштења Исуса Христа, којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанства.

Тим поводом, у храмовима широм Српске служене су свете архијерејске литургије, након којих су одржане и богојављенске литије. Литија у Бањалуци је ове године посвећена одбрани светиња Српске православне цркве у Црној Гори.

Бројни вјерници су сигли у највећи град Српске. Носе иконе и српске тробојке, те узвикујући пароле.

Литију је предводио епископ бањалучки Јефрем, а ишла је од до Тврђаве Кастел гдје ће они најхрабрији пливати за Часни крст.

Бањалука - Богојављење (Фото: РТРС)

Иако се сваке године на Богојављење одржава и свечана литија и пливање за Часни крст, посебност овогодишње јесте то што је она посвећена борби и подршци вјерницима Српске православне цркве у Црној Гори који већ мјесецима моле за спас имовине СПЦ-а у тој земљи након усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Ово је први пут да је епархија бањалучка на овај начин послала подршку православцима у тој земљи. Ипак, и прије овога, Бањалучани су се окупили крајем децембра како би исте поруке послали. Уочи литије, као и сваке године до сада, служена је света ерхиерејска литургија. 

Српски члан Предсједништа БиХ Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић учествовали су данас у богојављенској литији у Бањалуци у којој је неколико хиљада грађана пружило подршку Србима и Српској православној цркви у Црној Гори у борби за очување светиња.

У литији је учествовао и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, као и и предсједник градске Скупштине Зоран Талић.

Ззбог кретања литије затворено неколико бањалучких улица у центру града од Храма Христа Спаситеља до градског моста. Блокада улица траје до 14 часова, а саобраћај регулише полиција.

Повезане вијести:

Пливања за Часни крст широм Српске (ФОТО)

Бањалука - Богојављење
Фото: РТРС

Бањалука - Богојављење
Фото: РТРС

Бањалука - Богојављење
Фото: РТРС

Бањалука - Богојављење
Фото: РТРС

Бањалука - Богојављење
Фото: РТРС