latinica  ћирилица
21/01/2020 |  14:33 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Шеранић: Интереси пацијената морају бити на првом мјесту

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је Срни да заштита и интереси пацијената морају да буду приоритет у раду запослених у здравственом систему.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

- Пацијентима у здравственим установама гарантовано је право на остваривање здравствене заштите, уз поштовање највишег могућег стандарда људских права и вриједности. Они имају право на физички и психички интегритет и безбједност личности - истакао је Шеранић.

Према његовим ријечима, здравствени радници дужни су да се придржавају етичких и професионалних стандарда, уз преузимање пуне одговорности за свој рад.

- Дужност свих здравствених радника је да раде у најбољем интересу пацијената и очувању њиховог здравља. Не постоји оправдање за било какве врсте непријатности према пацијентима - нагласио је Шеранић.

Шеранић је нагласио да ресорно министарство очекује од здравствених установа и надлежних институција да на било какву назнаку неправилности или злоупотреба у раду здравствених радника или сарадника одмах реагују, предузму законом прописане мјере, те да сви у здравственом систему преузму висок степен одговорности.

- Већина здравствених радника у Републици Српској предано, одговорно и професионално обавља свој посао и њихов рад, због појединачног негативног инцидента, не смије бити обезвријеђен нити смије бити нарушено повјерење пацијената у здравствени систем - нагласио је Шеранић, коментаришући хапшење начелника Клинике за анестезију и интензивно лијечење Универзитетског клиничког центра Републике Српске Дарка Голића.

Голић је ухапшен због сумње да је у здравственој установи у којој је запослен обљубио хоспитализовано тридесетшестогодишње немоћно лице.