latinica  ћирилица
22/01/2020 |  19:43 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

ЕУ: Пред БиХ испуњавање 14 приоритета

Европска унија очекује од БиХ да током шестомјесечног предсједавања Хрватске у Савјету Европе, односно до мајског самита у Загребу испуни 14 приоритета, са нагласком на владавини права, измјенама Изборног закона и социоекономским реформама.

Шеф Делегације Европске уније у БиХ Јохан Затлер охрабрен је првим јавним обраћањем предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, управо због наглашавања економских реформи, али и потребе унапређења координације на нивоу цијеле БиХ. Хрватска обећава подршку европском путу БиХ.

Кроз 14 приоритета на путу ка кандидатури и чланству власти БиХ требало би у првој половини године да донесу законе о Високом судском и тиужилачком савјету и судовима, провести одлуке суда у Стразбуру и унаприједити изборни процес. Неопходно је почети и социоекономске и реформу здравства, унаприједити пословно окружење БиХ, ради привлачења инвеститора, подржати еколошке стандарде. Наговјештај позитивног реформског процеса, шеф Делегације Европске уније препознаје у првим корацима нове извршне бх. власти.

Затлер је рекао да су охрабрени првим обраћањем предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, који је нагласак ставио на економске реформе, али и потребу унапређења координације на нивоу БиХ.

- У својим првим потезима организовао је састанак са ентитетским премијерима и чини се као добар почетак. То је нешто што у ранијем периоду, нажалост, нисмо видјели у довољној мјери - нагласио је Затлер.

Брегзит и друге турбуленције у Европској унији отежавају прво хрватско предсједавање у Савјету Европске уније. Али, из најмлађе европске чланице поручују да ће се и током шестомјесечног предсједавања залагати за наставак проширења, јер сматрају да се доласком Зорана Милановића за предсједника Хрватске, политика према БиХ неће мијењати. Стога је, до мајског самита у Загребу, БиХ пред изазовом ...

- Вјерујемо да ће БиХ уложити напоре у реформске процесе који ће бити препознати и позитивно вредновани у интересу свих грађана и конститутивних народа. Желимо да самит конкретизује европску перспективу и оснажи даљу динамику европског пута - рекао је Иван Саболић, амбасадор Хрватске у БиХ.

Един Дилберовић, директор Дирекције за европске интеграције БиХ, изразио је наду да ће бх. политичари и институције препознати тренутак како хрватског предсједавања, тако и тренутак везан за будућност ЕУ и искористити га до самита у Загребу.

Свјесни да постоје реформе у БиХ које су временски захтјевније, из делегација Европске уније подсјећају да постоје и области, попут владавине права, које се релативно брзо могу реформисати. БиХ је пред новом приликом да покрене реформе, а политичари да докажу лидерство.