latinica  ћирилица
23/01/2020 |  11:45 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Благојевић: Без квалитених радника нема конкурентности

У Републици Српској у свим привредним гранама недостају квалитетни радници, што директно утиче на конкурентност привреде, изјавио је Срни портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић.
Привредна комора РС - Фото: РТРС
Привредна комора РСФото: РТРС

Он је навео да без квалитетних радника домаћа привредна друштва тешко могу да одговоре захтјевима страних партнера за квалитетом, роком и уговореном количином испорука.

- Одлазе нам најбољи радници, не само из слабије стојећих привредних субјеката гдје су плате нередовне и мале, већ и из оних врло солвентних са солидним примањима. То потврђује да не иду само због плате, већ да ту има и других фактора - рекао је Благојевић.

Он је нагласио да су привредници Српске у оквиру својих могућности дали много да би плате биле повећане, подсјетивши на став пословне заједнице да би биле створене знатно веће могућности за повећање плата уколико би оптерећење рада било смањено на 52 одсто.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је Срни да ће проблем одласка радне снаге бити дугорочан и да ће се са њим суочавати земље Балкана и значајног дијела источноеврпских држава.

- Сва друштва са овим проблемом доносе и озбиљно размишљају о креирању разних мјера за ублажавње посљедица, али је за њихову реализацију потребно вријеме, па негативни ефекти неће бити отклоњени у високом проценту - навео је Маркићевић.

Према његовим ријечима, све ово је једна од негативних посљедица неолибералне глобализације у којој ће богати постати још богатији, а сиромашни још сиромашнији.