latinica  ћирилица
23/01/2020 |  12:45 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Откривена биста Николе Тесле у Братислави (ФОТО)

У атријуму зграде Радио-телевизије Словачке у Братислави откривена је биста великог српског и свјетског научника Николе Тесле, саопштено је данас из Министарства културе и информисања Србије.
Откривање бисте (Фото:.rtv.rs) -
Откривање бисте (Фото:.rtv.rs)

Аутор бисте је вајар из Сремских Карловаца Ђорђе Лазић-Чапша.

На предњој страни постамента на коме је биста пише "Никола Тесла 1856-1943", а на лијевој је текст Марка Лопушине: "Никола Тесла, човјек који је створио будућност човјечанства. Свјетски научник, српског поријекла, проналазач чија је велика замисао обртног магнетног поља једно од највећих открића људске маште у историји. Геније, који нам је подарио свјетлост, електричну и космичку енергију. Визионар планете Земље".

Откривање бисте (Фото:.rtv.rs)

Откривање бисте организовали су Удружење Срба у Словачкој и Српски културно-информативни центар. Свечаности је присуствовао и државни секретар Министарства културе и информисања Србије Александар Гајовић.

Гајовић је истакао да је откривање бисте највећем међу највећим великанима човјечанства велики дан за Србију, те да се на овај начин одужују том инжењеру електронике и машинства, футуристи и визионару.

Удружење Срба из Словачке намјерава и да у Словачкој подигне споменик Јовану Јовановићу Змају и осталим српским великанима.