latinica  ћирилица
23/01/2020 |  13:12 ⇒ 18:06 | Аутор: СРНА

Бијељина: У социјалне станове усељено 17 породица

У новоизграђену зграду социјалног становања у Бијељини вриједну милион КМ данас је усељено 17 породица које су корисници колективног или алтернативног смјештаја.

У име Владе Републике Српске кључеве је станарима уручио вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић, који је најавио да ће социјалне станове до 2022. године на кориштење добити 679 породица у 15 локалних заједница у Српској у оквиру Пројекта затварања колективних центара и алтернативних смјештаја - ЦЕВ два.

Он је навео да се пројекат реализује из кредитног задужења БиХ код Развојне банке Савјета Европе и доприноса локалних заједница.

- У Републици Српској биће реализовано 30 милиона КМ, уз 11 милиона доприноса општина и градова које учествују у овом пројекту - рекао је Аћић.

Према његовим ријечима, објекти социјалног становања раније су завршени у Модричи и Приједору, а након Бијељине наредне седмице већ ће бити усељено 15 породица у Броду.

- Захвални смо јединици локалне самоуправе која је обезбиједила земљиште и инфраструктурне прикључке - рекао је Аћић.

Он је додао да је укупна инвестиција у Бијељини вриједна 997.000 КМ, од чега је 60.000 КМ утрошено за опремање станова основним намјештајем и кућанским апаратима.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је на церемонији уручења кључева пожелио станарима срећан живот у новом дому и оцијенио да је ријеч о једном од најхуманијих пројеката.

Он је навео да се у 17 станова усељавају 33 лица, а међу корисницима је осам самаца и једна петочлана породица - мајка са три кћерке и унуком, те да је ријеч о породицама које су биле социјално најугроженије у граду.

Мићић је рекао новинарима да је локална заједница за овај пројекат утрошила 80.000 КМ, а станари који су добили станове у насељу Амајлије на кориштење плаћаће симболичних 30 фенинга по метру квадратном стана за одржавање објекта.

- Са усељењем још двије завршене зграде социјалног становања у наредних мјесец до два у Бијељини ће бити завршено стамбено збрињавање свих досадашњих корисника колективног и алтернативног смјештаја - истакао је Мићић.

Он је најавио и помоћ града за индивидуалну градњу, људима који живе у недовршеним објектима без основних хигијенских услова.