latinica  ћирилица
23/01/2020 |  19:31 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

СДА поново уцјењује - без директора ОБА нема ни директора СИПА

Именовање директора СИПА скинуто је с дневног реда сједнице Савјета министара.

Иако је комплетна конкурсна процедура окончана прије више од три мјесеца, а министар безбједности Фахрудин Радончић недавно Дарка Ћулума, као најбољег кандидата, и званично предложио за директора, данас се приклонио захтјеву СДА да именовање директора СИПА буде у "пакету" са именовањем Османа Мехмедагића за директора Обавјештајне агенције. Уцјењивачко понашање бошњачких министара критиковали су српски званичници.

СДА поново уцјењује! Након Млађена Божовића коме ускраћују именовање за министра за људска права, на "уцјењивачком тапету" нашао се Дарко Ћулум. Оба су законске процедуре за именовање "прошли". Ћулума за директора СИПА, предложио и министар безбједности Фахрудин Радончић. Приједлог прије који дан и озваничио. Но онда је услиједио салто мортале са "умишљајем" СДА.

Бисера Турковић је најавила, а Радончић најаву у дјело преточио. Именовање директора СИПА може, али само "у пакету" са директором Обавјештајне агенције!

- Што се тиче бошњачке компоненте, то је наш услов! Да у наредних 15-ак дана извршимо консултације унутар Савјета министара не само када је избор директора СИПА у питању него и Обавјештајне агенције - рекао је Радончић.

А кандидат за новог директора ОБА је стари директор - Осман Мехмедагић, чија је стручна спрема непознаница – не само јавности. И Тужилаштво БиХ овај "биографски" детаљ свестраног студента Мехмедагића истражује. Јер након што му је поништена диплома Бањалучког факултета за пословне студије, на бившег тјелохранитеља Алије Изетбеговића – Осмицу "кидисала" су научна знања и "десетке" из Травника. Брзопотезно је, наводно "извукао" диплому травничког правног факултета. О феномену Мехмедагићевих диплома зачудо, ни они који га за директора поново предлажу, не знају много.

- Не знам какве све дипломе има Мехмедагић, али знам да је професионалац и да очито добро ради свој посао - сматра Асим Сарајлић делегат у Клубу Бошњака Дома народа ПС БиХ (СДА).

Први мандат "професионалца" Мехмедагића остаће упамћен по прислушкивању званичника Српске и Србије, по сукобима са хрватском обавјештајном агенцијом СОА и још неколико обавјештајних и контраобавјештајних афера које су ОБА и регион потресле. Хоће ли други, бити уцјенама изнуђен!?

- Ако је то уцјена, онда нема шта да се очекује. Ова земља је сваки пут пред неком уцјеном која се у првом моменту не може ни предвидјети. Везати двије ствари од којих је једна завршена а друга није ни почела то је апсурд - сматра Душанка Мајкић делегат у Клубу Срба у Дому народа ПС БиХ (СНСД).Шеф Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић пита - зашто онда нису изабрали Божовића у пакету, када се већ залажу толико за те пакете.

- СДА се опасно игра са БиХ и то неће добро завршити ни по БиХ ни по СДА - додао је Стевандић.

Директор Полиције Републике Српске и кандидат за директора СИПА Дарко Ћулум "пакете" не жели да коментарише. Због разних прича и конструкција у вези његовог именовања.

Рјешење новонастале кадровске крижаљке у безбједносном сектору, требало би да буде познато за двије седмице - тако је најавио министар Радончић чији је ресор односно руководства свих припадајућих агенција одавно или одскора у “техничком мандату".

У ишчекивању директорских "пакета" парламентарни су напокон ријешени. Након више од двије године именовано је трочлано руководство комисије за надзор над радом ОБА, које предводи СДП-ов Нермин Никшић.