latinica  ћирилица
24/01/2020 |  11:16 ⇒ 11:37 | Аутор: Глас Српске

Јанковић: Голић најавио штрајк глађу

Начелник Клинике за анестезију и интензивно лијечење УКЦ Републике Српске Дарко Голић, који је ухапшен и притворен због сумње да је обљубио пацијента, почеће штрајк глађу ако не буде пуштен да се брани са слободе.
Јевто Јанковић (фото: capital.ba) -
Јевто Јанковић (фото: capital.ba)

Ово је за Глас Српске потврдио његов адвокат Јевто Јанковић нагласивши да његов клијент није починио оно за шта га терете.

- Жалили смо се на одлуку о притвору кривичном вијећу и сачекаћемо да одлуче. Рекао ми је да ће почети штрајк глађу ако се не прихвати жалба. Он нема куда, угрожен му је живот -рекао је Јанковић.

Истакао је да је његов брањеник поступао по правилима струке те је, поштујући Хипократову заклетву, спасао живот младом човјеку.

- Он је велики стручњак, а они због чијих изјава је осумњичен су много краће у струци и УКЦ Републике Српске. Неосновано је оптужен, а да је то урадио, могао је кључног свједока пустити да умре, а не да га спасава - рекао је Јанковић.

Тужилаштво терети Голића за обљубу над немоћним лицем, пацијентом (36). Притвор му је одредио Основни суд у Бањалуци због бојазни од утицаја на свједоке и понављања кривичног дјела.

Према информацијама из истраге, Голић је пијан обљубио немоћног пацијента у "шок соби" и који се није могао бранити јер је био везан за кревет. Према документима из истраге, пет свједока је видјело да је пацијента љубио и дирао по интимним дијеловима тијела, а то је, како се наводи потврдио и пацијент.

У тужилачком спису за одређивање притвора наводи се да основана сумња да је Голић починио кривично дјело произлази из изјава 12 свједока. Глас Српске преноси да је пет свједока изјавило да је љекар пијан у визити 19. јануара љубио пацијента у уста те да је то наставио да ради и поред њиховог присуства. Свједоци су, како се наводи, изјавили да су примијетили код пацијента угризе на врату и друге трагове који указују на злостављање.

Повезане вијести:

Ухапшен начелник Клинике, више лица саслушано

Голићу предложен притвор