latinica  ћирилица
24/01/2020 |  13:21 ⇒ 15:58 | Аутор: СРНА

Српски члан Предсједништва БиХ упутио писмо израелском предсједнику

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик нагласио је да се ове године обиљежава 75 година од ослобађања највећег логора смрти - Аушвиц-Биркенау, које памти човјечанство, и завршетка најмонструозније кампање против једног народа, која је имала циљ да се у потпутности истријеби јеврејско становништво са европског и других континената.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је у писму упућеном предсједнику Израела Реувен Ривлину навео да је много написано о Холокаусту и системима концентрационих логора смрти Аушвиц, Дахау, Маутхаузен и другима, али ни данас, након 75 година, нема тачних података о броју страдалих.

- Размјере трагедије Холокауста никада нећемо у потпуности сазнати. Али, наша људска и морална дужност нам налаже да одавањем почасти и сјећањем дамо глас жртвама како би садашње и будуће генерације схватиле да расизам, без обзира на то према коме је усмјерен, саткан је од истог материјала - истакао је Додик.

Он је навео да смо у посљедњих неколико година свједоци покушаја ревидирања прошлости, дехуманизације жртава, минимизације криваца и заборава.

 - Морамо заједно уложити напоре како би се спријечиле такве активности, али и додатно подстакли истраживачи да наставе да откривају сакривене дијелове мрачног периода Холокауста и на тај начин врате достојанство његовим жртвамa - поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је подсјетио да ће ове године бити обиљежено и 75 година од пробоја посљедњих логораша из Јасеновца, који је био дио система усташких концентрационих логора у којем је страдало на стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома и осталих.

- Користим ову прилику да Вас позовем да ми се придружите у одавању почасти жртвама највеће фабрике смрти на Балкану, коју ћемо организовати у спомен-подручју Доња Градина 26. априла ове године - навео је Додик у писму израелском предсједнику.

Годишњица совјетског ослобођења највећег нацистичког логора за масовно уништавање становништва Аушвица 27. јануара 1945. у свијету се обиљежава као Међународни дан сјећања на жртве холокауста.

Аушвиц се налазио у јужној Пољској, 50 километара западно од Кракова и 286 километара од Варшаве, а име је добио по оближњем граду Освјенћим /Аушвиц на њемачком/.

Према непотпуним подацима, у концентрациони логор Аушвиц укупно је депортовано око 1,3 милиона људи из разних дијелова Европе. Од тог броја, у овом злогласном логору побијено је око 1,1 милион људи од чега је њих милион било Јевреја.