latinica  ћирилица
25/01/2020 |  13:07 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Министарство ће стимулисати подизање нових засада

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да ће Министарство стимулисати подизање нових засада, јер је у посљедњих неколико година присутан тренд њиховог смањења.

Пашалић је на отварању Осмог савјетовања воћара у Градишци је рекао да Министарство улаже у воћарство Републике Српске на начин да врши суфинансирање откупа воћа, нових засада, подизања противградних мрежа, подизање система против мраза, система за наводњавање, премија осигурања, регресираног дизела.

Он је истакао и да Министарство располаже бројним мјерама које се односе на подршку у изградњи система за наводњавање, заштите од непогода и осигурања усјева.

- Ресорно министарство ће увијек исплатити 50 одсто за премије и осигурања и 30 одсто за инвестиције - навео је Пашалић.

Он је додао да су због мањка радне снаге направљене мјере за набавку опреме за аутоматизовано сортирање и паковање плодова, а у припреми је и закон који се односи на ангажовање сезонских радника у пољопривреди по скраћеној процедури.

Пашалић је рекао да очекује да ће имати добру сарадњу са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарцем и каже да су на првом састанку разговарали о мјерама заштите домаће производње.

- Из буџета за 2020. годину, од 75 милиона КМ воћари могу да рачунају на минимално пет милиона КМ, што представља онај обим средстава која су имали и у прошлој години - истакао је Пашалић на савјетовању које је одржано под мотом "Суочавање воћара са изазовима убрзаних промјена климе, тржишта и радне снаге".

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић је рекао да је воћарима најпотребнија помоћ ресорног министарства у вези са климатским промјенама и да је неопходно повећати субвенције за капитална улагања у противградне мреже и антифрост системе.

Он је нагласио и да је неопходан договор са Савјетом министара о увођењу заштитних мјера на увоз због тога што је домаће тржиште преплављено воћем сумњивог квалитета из других држава.

Дојчиновић је напоменуо да је потребно да се донесу заштитне мјере за увоз, бар у фази бербе и два до три мјесеца након тога, а указао је и на мањак радне снаге у посљедње двије до три године, као и да се у засадима све ради ручно, а да је за резидбу и бербу потребан велики број радника.

Професор Војислав Тркуља са Пољопривредног института Републике Српске, који је био један од предавача, рекао је да посебно забрињава појава нове групе микроорганизама који узрокују значајне болести и нова група штеточина.

Предавачи на Савјетовању воћара били су и Душка Делић, Петар Николић и Миљан Цвјетковић са Института за хортикултуру и Јадранка Бојић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Савјетовању, које је одржано у Културном центру у Градишци, присуствовали су начелник Одјељења за привреду и пољопривреду Градске управе Градишка Бранко Стојнић и бројни воћари из свих крајева Републике Српске. Организатор савјетовања је Удружење воћара Републике Српске.