latinica  ћирилица
25/01/2020 |  19:34 ⇒ 22:55 | Аутор: РТРС

Социјалисти одржали скуп; Ђокић: Потез исхитрен

Након што је из Социјалистичке партије предсједник Петар Ђокић искључио предсједника Градског одбора у Бањалуци Горана Селака, шефа Клуба посланика у Народној скупштини Максима Скоку и бившег министра Миленка Савановића, чланови партије који се противе овој одлуци окупили су се данас испред страначких просторија у Бањалуци. Ђокић наводи да скуп није организовала странка, и да су, приликом сазивања скупа, злоупотријебљени лични подаци чланова.

Да Ђокић треба да оде са чела партије, поновили су на скупу у Бањалуци Горан Селак, Андреа Дорић и Миленко Савановић, посланици ове странке у Народној скупштини.

- Позивали смо га да се повуче са чела партије, из министарства којим управља, Владе Републике Српске. Он је одмах посегнуо за најоштријим одлукама, кршећи на најгрубљи начин Статут партије. То нисмо могли да дозволимо већ смо позвали партију на јединство, а он је сазвао прес конференцију и рекао да нас искључује - рекао је Селак.

А на то, наводи Селак, право има само Конгрес странке. Ђокић, међутим, каже да је ријеч о исхитреној одлуци групе посланика, који су мандате добили у име Социјалистичке партије.

- Ја сам данас добио додатне видове подршке и сада могу рећи да имам апсолутну подршку партије, из свих општинских и градских одбора који су до овог часа засједали и разговарали о ситуацији и тако омогућили да Главни одбог сутра може нормално да ради и доноси одлуке које ће ићи у правцу даље стабилизације - рекао је Ђокић.

Све ово, каже потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић, унутрашње су ствари Социјалистичке партије, које не утичу на коалицију.

- Оно што је коалицији важно је да имамо јасно изражену подршку у оквиру парламента и парламентарне већине. То је неопходно за функционисање Владе. Већина неће бити угрожена, како год да се разријеше питања унутар појединих политичких партија - рекла је Цвијановићева.

Пет посланика затражило је смјену Ђокића јер је, тврде, супротно вољи странке потписао уговор о изградњи вјетроелектране Гребак код Невесиња. Ђокић је навео да концесије не додјељује он лично, већ постоји законска процедура, која је у овом случају испоштована.

Ђокић је искључио из партије Максима Скоку, Горана Селака и Миленка Савановића, те додао како очекује да мандати у Народној скупштини буду враћени Социјалистичкој партији. О свему би сутра требало да се изјасни Главни одбор странке, у Добоју.