latinica  ћирилица
26/01/2020 |  15:13 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Фоча: Ученици подигли бисту професору математике Мићу Машићу

У холу Средњошколског центра Фоча данас је откривена биста професору математике Мићи Машићу, урађена на иницијативу и средствима његових некадашњих ученика, освајача медаља на домаћим и свјетским такмичењима из математике.
Откривена биста Мића Машића у Фочи - Фото: СРНА
Откривена биста Мића Машића у ФочиФото: СРНА

Идеју Владимира Владичића, освајача бронзане медаље на Математичкој олимпијади у Вашингтону, данас професора Универзитета у Источном Сарајеву, подржало је тридесетак математичара којима је Машић предавао, а они су на овај начин жељели да му се одуже.

- Професор Машић је најзаслужнији за медаљу коју сам освојио на математичкој олимпијади. Велики број његових бивших ученика данас су успјешни у својим браншама и велику захвалност за то дугују професору. Управо су се ти ученици организовали, прикупили новчана средства и реализовали ову идеју - рекао је Владичић.

Најуспјешнији фочански математичар, освајач бронзане олимпијске медаље за бившу Југославију у Лондону, данас редовни професор Природно-математичког факултета у Београду Данко Јоцић истакао је да му је школовање у Фочи помогло да буде студент генерације и стигне до доктората и звања редовног професора на факултету.

- Сматрам да се математика не учи већ да се њом овладава и Мићо нас је то научио. У четвртом разреду сам успио да освојим медаљу на свјетском такмичењу и то је прва медаља која је стигла у Фочу - рекао је Јоцић.

Гавро Гојановић, двоструки освајач првог мјеста на републичком такмичењу из математике и учесник савезних такмичења, данас дипломирани инжењер електротехнике истакао је да је петица код професора Машића значила да неће имати никаквих проблема ни при упису, ни током студирања на техничким факултетима.

Дипломирани инжењер електротехнике Милан Вукадиновић, двоструки првак Републике Српске у математици, учесник Балканске олимпијаде навео је да је Машић прије свега био добар селектор и психолог.

- Знао је да препозна таленат код ученика и да га усмјери на прави начин. Успијевао је у томе чему свједоче генерације успјешних математичара, а данас успјешних људи како у Републици Српској, тако и у Србији, који су прошли његову школу - рекао је Вукадиновић.

Гест ученика покојног Миће Машића много значи породици, а његова кћерка Марија Каличанин рекла је да су поносни и захвални ђацима.

- Биста ће нас подсјећати на нашег тату који је оставио велики траг у Фочи - навела је Каличанин.

Мићо Машић рођен је у Орахову код Фоче 14. октобра 1943. године, а преминуо је 23. јуна 2006. године у Фочи.

Био је дугогодишњи професор математике у Средњошколском центру, а захваљујући њему и другим професорима, Фоча је препознатљива по одличним математичарима.

У постављању бисте учестовало је и Друштво математичара Републике Српске и Средњошколски центар Фоча.