latinica  ћирилица
26/01/2020 |  19:57 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Основци из Билеће другопласирани на Међународном квизу "Немањићи"

Екипа Основне школе "Велизар Станковић Корчагин" из Великог Шиљеговца код Крушевца побједник је Међународног квиза "Немањићи" који је организован поводом 800 година аутокефалности СПЦ.

Друго мјесто заузела је екипа Основне школе "Петар Други Петровић Његош" из Билеће.

У такмичењу је учествовало више од 1.000 такмичара из 11 земаља, а двије првопласиране екипе одмјериле су снаге у финалу, које је одржано у Народној библиотеци Србије у Београду.

Основци из Великог Шиљеговца тријумфовали су на такмичењу у којем је учествовало више од 330 екипа из Србије, Републике Српске, региона и дијаспоре.

Побједи се нису надали, али су се припремали од октобра.

- Читали смо дан-ноћ, баш смо учили. Нисмо ништа дијелили, него смо све учили заједно, као дружина - прича Анастасија Ђокић, чланица побједничке екипе.

Завидно знање показали су и основци из Билеће, окупљени у екипу "Млади историчари", под менторством професора Миленка Кешеља. Задовољни су уласком у финале и вицешампионском титулом.

- Срећа је у питању, нама је мало требало концентрације, ипак ово узбуђење и трема – то је пресудило - каже Драгана Вујовић из билећке школе.

Павле Михић истиче да су најтежа питања била у вези властеле за вријеме цара Душана, такође и о цару Урошу.

- Предивно искуство и надамо се да ће ово пријатељство које смо остварили дуго трајати - ријечи су Ане Медан из Билеће.

У овом такмичењу сви су побједници, поручио је епископ ремезијански Стефан.

- Само покажите колико знате и колико сте се трудили да постигнете што боље резултате, а немојте бити једни другима конкуренција, јер смо ми православни хришћани, ми смо заиста сви једно - каже епископ Стефан.

- Јако је битно да окупимо младе људе из матице, из регије и дијаспоре. Први пут они су окупљени око једног заједничког циља и задатка, а то је очување српске традиције и културе - наводи Здравко Мочевић, предсједник Организационог одбора такмичења.

Три најбоље екипе добиле су медаље и награде, а првопласирани и лаптоп рачунаре од Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу и Представништва Српске у Србији.

- Подсјећањем на Немањиће подсјећамо се поново да нам је најважније за наш народ да чувамо наш национални идентитет, да чувамо наше писмо, наш језик, нашу културу, нашу традицију - закључио је Млађен Цицовић, директор Представништва Српске у Србији.

Међународни квиз "Немањићи" организовала је Фондација "Мир Божији", уз благослов патријарха Иринеја и подршку влада Србије и Српске.

Најављују да ће тема сљедећег такмичења бити "Знаменити Срби".