latinica  ћирилица
28/01/2020 |  17:48 ⇒ 17:48 | Аутор: СРНА

Моро: Не знам шта смо гађали, циљеви били бројчано означени

На суђењу генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу за ратни злочин над српским цивилима у Калиновику 1995. године, бивши командант Четврте корпусне артиљеријске групе Есад Моро изјавио је данас да су циљеви били бројчано означени тако да не зна шта су гађали и ко их је одређивао.
Рамиз Дрековић - Фото: РТРС
Рамиз ДрековићФото: РТРС

Он је навео да је наређење за дејствовање по циљевима српске војске добијао из команде Истуреног командног мјеста у Оџацима у рејону Бјелимића.

Моро је објаснио да је јединица корпусне артиљеријске групе била смјештена у селу Војно на подручју Бјелимића и да је линија раздвајања са Војском Републике Српске била према општини Калиновик.

Навео је да је његова јединица имала два вишецјевна бацача ракета, два ЗИС-а, хаубице од 122 и 105 милиметара и топове који су међусобно били удаљени 100 метара.

Према његовим ријечима, ова јединица је формирана у вријеме акције "Трескавица 95" и имала је привремени карактер.

- Наређење за гађање одређеног циља са једним или два пројектила, које сам добијао жичаном везом, преносио сам командиру одјељења, након чега би артиљеријска посада дејствовала. Након тога су ме извјештавали о извршеном задатку - рекао је Моро.

Он је потврдио да су извјештаје о активностима свих јединица свакодневно подносили команди корпуса, те да су старјешине вршиле обилазак Бјелимића како би провјерили стање у јединицама.

Моро је рекао је да је Дрековић два пута одржао састанак у Бјелимићима са командантима јединица и њиховим замјеницима, када га је и он информисао о стању у својој артиљеријској јединици и количини граната којом су располагали.

Током индиректног испитивања Дрековићевих бранилаца, Моро је навео да оптужени никада није наредио гађање цивилних циљева у ужем и ширем дијелу Калиновика.

Према оптужници, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

У оптужници је наведено да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено петнаестогодишње дијете, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих, те разорено више објеката.

Наставак суђења заказан је за 11. фебруар.