latinica  ћирилица
28/01/2020 |  18:07 | Аутор: СРНА

Прикупљање потписа за резолуцију о угрожености Срба у Црној Гори

На више локација у Београду и осталим градовима Србије данас је почело прикупљање потписа за иницијативу за усвајање резолуције о угрожености Срба у Црној Гори.
Потписивање резолуције - Фото: СРНА
Потписивање резолуцијеФото: СРНА

Предсједник "Студенског клуба" Правног факултета у Београду Немања Вучковић рекао је Срни да су студенти данас послали мејлове на адресе свих политичких партија у Србији са позивом да се прикључе прикупљању потписа за усвајање резолуције.

- Та резолуција би значила да Србија као држава препознаје дискриминацију Срба и Српске православне цркве /СПЦ/ у Црној Гори - навео је Вучковић.

Он је додао да студенти београдског Универзитета замјерају званичном Београду јер Подгорици до сада није упутио ниједну протестну ноту због свега што се тамо дешава након усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Он је навео да ће акција прикупљања потписа трајати наредних седам дана, као што је законом предвиђено, те да је потребно 30.000 потписа да иницијатива буде упућена на усвајање у Скупштину Србије.

Вучковић је нагласио да су студенти из Београда у сталном контакту са својим вршњацима у Подгорици, да се међусобно подржавају, као и да су догађаји у Црној Гори покренуле заједничку енергију младих у Србији, Републици Српској и свуда у свијету гдје Срби живе.

- Литије су ишле и иду свуда, па и у Вуковару. Очигледно да стоји она порука - "Хвала, Мило, што си нас ујединио!" - рекао је Вучковић.

Он је нагласио да ће се организовани протести подршке Србима у Црној Гори у Београду наставити и најавио ново окупљање за петак, 31. јануар, пред Црквом Светог Марка у 18.00 часова.

У тексту Резолуције констатује се стање угрожености СПЦ и њених вјерника у Црној Гори.

Констатује се дискриминација Срба у Црној Гори у битним областима живота и рада, права на језик и писмо, дискриминацију заступљености Срба у државним органима и привредним друштвима чији је оснивач држава Црна Гора.

Тај документ обавезао би органе извршне власти, прије свега предсједника Владе Србије и предсједника Србије да предузму све расположиве мјере и активности с циљем заштите легитимних права СПЦ и Срба у Црној Гори.