latinica  ћирилица
29/01/2020 |  10:08 ⇒ 10:13 | Аутор: СРНА

Пристигли држављанин Србије из Вухана нема симптоме обољења

Један од пет држављана Србије, који су боравили у коронавирусом зараженом кинеском граду Вухану, стигао је у Београд преко Москве и нема симптоме обољења, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

Дачић је рекао да се држављанин Србије вратио уз помоћ Министарства спољних послова које му је платило карту, а да се претходно сам успио да дође до Шангаја, прије него што је Вухан блокиран.

Министар је навео да се један држављанин Србије изјаснио да жели да остане у Вухану, док се за остало троје чека могућност евакуације заједно да Французима.

Из Института за јавно здравље Србије Батут речено је да ризик да се нови коронавирус појави у Србији постоји, али се за сада процјењује као низак, имајући у виду мјере које се предузимају у жаришту инфекције, другим земљама, као и у Србији.

Из Батута истичу да процедуре које треба да спријече ширење коронавируса предвиђају да особе које су дошле са подручја Вухана у Србију у претходних 14 дана, колико износи максимални инкубациони период за ову болест, пролазе здравствене прегледе да би се утврдило да ли има симптома респираторне инфекције.

Уколико особа нема никаквих симптома, она добија рјешење о здравственом надзору које траје двије седмице, а ако се код некога јаве симптоми респираторне болести, та особа бива пребачена до најближег инфективног одјељења.

Ако се деси да особа која долази са подручја Вухана у моменту уласка у земљу већ има испољене симптоме болести, она се смјешта у собу за изолацију на граничном прелазу, одакле надлежне епидемиолошке службе организују превоз до најближег инфективног одјељења, гдје се наставља лијечење, односно утврђује да ли је особа заражена коронавирусом.

Уколико се код пацијента добије позитиван налаз на коронавирус, пацијент се смјешта у посебне изолационе јединице Инфективног одјељења, наводе у Институту.