latinica  ћирилица
29/01/2020 |  13:06 ⇒ 13:06 | Аутор: РТС

Вучић: Тешке поруке из Подгорице

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да из Подгорице стижу "тешке поруке", попут оцјене предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да су протести "лудачки".
Александар Вучић - Фото: РТС
Александар ВучићФото: РТС

- То су за нас тешке поруке - рекао је Вучић новинарима на питање о изјави Ђукановића. Додао је да је СПЦ дио националног идентита.

Каже да нема намјеру да се мијеша у црквено, поготово не у духовно питање, јер, иначе, није велики вјерник, иако је припадник српске цркве, у којој је крштен, и не иде свакодневно на литургије.

Али, каже Вучић, српска црква има велики значај по српски народ.

- Српска црква је, сем духовног живота, била чувар нашег националног бића. Видите из различитих извора, тако и многих из државних структура да кажу да то није српска, већ ће је назвати ''неком православном црквом' - примијетио је Вучић.

Сутра ће, истиче, тако урадити на Косову, те у Хрватској, "као пред Други свјетски рат, када су имали глупу идеју да то буде хрватска православна црква", па су то промијенили, објаснио је он.

Вучић је указао да српски народ у Кистању, Добропољцима, на примјер, опстаје само због постојања манастира Крка.

"Немамо задње намјере"

Навео је да Србија нема "никакве задње намјере" када улаже у Босну и Херцеговину и истакао да је циљ да се помогне српском народу, чиме ће, каже, и економија БиХ напредовати.

- Наш је циљ да помогнемо, немамо никаквих задњих намјера, ама баш никаквих - рекао је Вучић након отварања фарбике Јумко, упитан да ли Србија отварањем фарбика у БиХ и економским јачањем шири свој политички утицај у БиХ.

Вучић каже да је Србија прошлу годину завршила са 3,8 милијарди инвестиција, што је око 60 одсто укупних инвестиција на Западном Балкану и да се отварају могућности пословних људи за улагање ван граница, али и да држава помогне.

Каже и да не види зашто би то било коме сметало јер таква улагања подижу БДП цијеле земље.

- Капитал и новац не знају за границе и то је добро за све и то одговара свакоме у БиХ. Не само Милораду Додику, као члану Предсједништва, већ и Изетбеговићу, Човићу, Џаферовићу, Жељки Цвијановић, јер подиже укупан БДП земље и БиХ на економској лествици - рекао је Вучић.

Истиче да Србија постаје снажнија и да први пут достиже и престиже Црну Гору и БиХ по просјечним платама.

- Ми желимо да то подијелимо и желимо да будемо приближни, јер овдје живи милион Срба у БиХ, а уколико би се направила велика разлика у економском смислу, велики број Срба би се брзо преселило у Београд и Србију, а ми то не желимо, желимо да људи остану на својим огњиштима - рекао је Вучић.

Избори су у априлу

На питање новинара у Дрвару да ли то што покрет "Један од пет милиона" излази на изборе значи да је кампања бојкота пропала, Вучић је одговорио:

- Не мислим да је било шта пропало или било шта успјело и не знам ко се све крије иза тога, нити ме то занима. Не желим да коментаришем те наше партијске ствари. Избори су у априлу и народ ће да покаже своје и да каже где и како види своју будућност.

Додаје да, иако је посвећен свом послу 24 сата дневно, више не може у у тим "разним представама да похвата" о чему је ријеч, те да да може само да замисли шта обични људи у Србији мисле о свему томе.