latinica  ћирилица
29/01/2020 |  15:59 | Аутор: СРНА

Борељ долази у дводневну посјету Београду

Нови високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ допутоваће у петак, 31. јануара, у прву званичну посјету Београду, гдје ће састати са предсједником Србије Александром Вучићем, представницима политичких странака и цивилног друштва, најављено је из Европске службе за спољне послове.

Борељ ће у Београду боравити два дана, до 1. фебруара, а сутра ће посјетити Приштину.

Он је указао да његова прва званична посјета западном Балкану показује преданост ЕУ перспективи региона, његовој стабилности, безбједности и просперитету, те напоменуо да ће овај регион бити приоритет током његовог мандата, преносе београдски медији.

- Узимајући у обзир моју личну ријешеност да се напредује у дијалогу под покровитељством ЕУ, желио сам да прво посјетим /самопроглашено/ Косово и Србију. Много је важног посла пред нама укључујући и нормализацију односа између Београда и Приштине - рекао је Борељ.

Током боравка у Приштини, Борељ би требало да разговара са предсједником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем, као и страначким и невладиним представницима, а планирана је и посјета Призрену.