latinica  ћирилица
29/01/2020 |  19:12 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Тужилаштво тражи да генерал Савчић не обавља функцију предсједника БОРС-а

Тужилаштво БиХ затражило је од Суда, да генералу Миломиру Савчићу, оптуженом за помагање у ратном злочину у јулу 1995. године у околини Сребренице, забрани обављање дужности предсједника Борачке организације Републике Српске.

Уз уобичајене мјере забране напуштања мјеста пребивалишта, затражено је и да се генералу Савчићу забрани јавно обраћање, контакти са медијима, али и свима који су учествовали у војним операцијама у јулу 95.

Одбрана се захтјевима супротставила аргументима, а суд је одлуку о евентуалним мјерама забране најавио у законском року од 48 сати.

Покушавао је Предраг Томић да у Закону о кривичном поступку БиХ нађе упориште за забрану руковођења Борачком организацијом, генералу Миломиру Савчићу.

Узалуд су га и одбрана и судија Весна Јесенковић подсјећали на члан 126 ЗКП-а о мјерама забране. Остао је нејасан основ Томићевог захтјева.

И недопустиво непрецизан други захтјев – да се генералу Савчићу забране физички, телефонски или било који други контакти са бившим српским војницима, официрима и другим лицима који су на било који начин повезани са војним операцијама "Криваја" и "Ступчаница 95".

- Постоји бојазан да би могао бити у дослуху с тим другим потенцијалним осумњиченим, познатим и непознатим Тужилаштву БиХ и на тај начин ометати ток поступка - наводи тужилац Предраг Томић.

А таквих "потенцијала" тужилаштву познатих и непознатих је најмање 10.000, каже адвокат Миодраг Стојановић.

И ако већ не зна тужилаштво ко су потенцијални осумњичени с којима генерал Савчић не би смио да контактира, како ли ће знати друга страна у поступку!?

- Једна неодређена, недефинисана, правнички неаргументована формулација. Ја мислим да то суд неће једноставно моћи прихватити јер је то неизвршиво - додаје адвокат Стојановић.

Правнички неаргументовано и чињенично недоказиво је и кривично дјело које се опптужницом генералу Савчићу ставља на терет.

Не командна одговорност, како је то у шаблонским оптужницама исписивано раније, већ да је био "помагач" у извршењу наводног геноцида од 11- . јула. У споменутом термину генерал је међутим, био далеко од Сребренице, у одбрани нападнутог села Борике.

- На своју руку је напустио болницу и дошао да помогне ВРС у тешким борбама које су се водиле у рејону Трескавице, тамо боравио све до почетка јула 95, када је дошао у рејон Борика имајући у виду један озбиљан напад Армије БиХ из заштићене зоне Сребреница и Жепа на село Вишњица и читав тај рејон. И тамо боравио све до одласка на западнокрајишко ратиште. Нити је био у Сребреници нити је на било који начин партиципирао у овим радњама које су наведене у оптужници - навео је адвокат Стојановић.

Но то ће одбрана да доказује у поступку. И да се поново бори са ретроактивном примјеном строжијег Кривичног закона БиХ само за Србе.

Јер до тужиоца Предрага Томића као да није стигла седам година стара вијест из Стразбура о пресуди против БиХ у предмету Мактоуф и Дамјановић.

Превидио је тужилац и све сљедеће пресуде Уставног суда БиХ, поништене управо због ретроактивне примјене Кривичног закона.