latinica  ћирилица
29/01/2020 |  20:45 ⇒ 20:46 | Аутор: СРНА

Више хиљада Срба на молебану подршке браћи у Црној Гори (ФОТО/ВИДЕО)

У сјеверној Косовској Митровици одржан је молебан подршке српском народу и Српској православној цркви /СПЦ/ у Црној Гори, који је окупио више хиљада Срба са цијелог простора Косова и Метохије.
Молебан и литија у Косовској Митровици (фото: Facebook / marija.fenix.71) -
Молебан и литија у Косовској Митровици (фото: Facebook / marija.fenix.71)

У бесједи послије литије која је прошла од Цркве Светог Ђорђа у Звечану до Цркве Светог Димитрија у сјеверној Косовској Митровици, Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије рекао је да Црква чува српски народ и његов идентитет.

- Да није наше цркве најстарије институције, ко зна шта би било са нама. Били бисмо беспомоћно стадо које би се одавно изгубило. Осамсто година откако је наша црква постала аутокефална наш народ, иако раздељен границма и расејан по свету, опстаје као један - рекао је владика Теодосије.

Епископ Теодосије истакао је да се српски народ на Космету моли Богу да архијереји СПЦ-а и српски народ у Црној Гори истрају у одбрани светиња.

- Окупили смо се да нашој браћи дамо подршку да истрају у очувању наше цркве која нас је вековима чинила оним што јесмо данас. Светиње не само у Црној Гори, него и овде на Космету и свуда где постоје, су светионици који показују ко смо, шта смо били и шта треба да останемо - рекао је владика рашко-призренски.

Владика је истакао да су се Срби окупили у сјеверној Косовској Митровици да би послали поруку да никакве пролазне ствари не могу разјединити српски народ, те да ће они који владају у Црној Гори схватити да цијенећи своје крсно име штите вјеру предака.

- Док је светиња биће и нас, а док је нас биће и светиња! - поручио је владика Теодосије.

Епископ рашко-призренски нагласио је да, као што је Свети Сава мирио и сабирао, Црква данас мири и уједињује и позива све на мир и да у слози буде сачувано оно чега се никада Срби не смију одрећи, нити дати, ни продати.

- Нашим архијерејима, браћи и сестрама у Црној Гори и народу нека да Бог да истрају у одбрани своје вери и светиња, а нама на Космету да подари јединство и да се угледамо на нашу браћу из Црне Горе - рекао је владика Теодосије.

Косовска полицијска служба данас је од 15.00 часова зауставила саобраћај на путу од Звечана до Косовске Митровице, а такси и аутобуски превозници бесплатно су превозили вјернике од Митровице до Звечана.

На крају молебана велика група младих Срба упалила је бакље у знаку крста изнад Цркве Светог Димитрија у близини звоника.

Црногорска Скупштина усвојила је 27. децембра прошле године Закон о слободи вјероиповијести које представља удар на Српску православну цркву /СПЦ/ у Црној Гори.

Из СПЦ раније је саопштено да тај закон представља основ да држава отме црквену имовину и да се односи на више од 650 светиња, укључујући и манастир Острог.