latinica  ћирилица
01/02/2020 |  18:33 ⇒ 02/02/2020 | 07:57 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Српска гарант опстанка Срба

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је Република Српска гарант културног, просвјетног, националног и сваког другог опстанка Срба у оквиру међународно признате БиХ.

- Прослава Дана Републике потврђује вољу и одлучност представника демократски изабране власти, невладиних удружења и грађана Републике Српске да се 9. јануар обиљежава као наш празник. Дан Републике Српске прихваћен је од већине грађана који живе у Српској, као и од наших грађана који привремено бораве у дијаспори - нагласио је Чубриловић у поздравном говору на прослави Дана Републике, 9. јануара, у Дитикону код Цириха.

Поздрављајући чланове Организационог одбора, свештенство, те чланове српске заједнице у Швајцарској, Чубриловић је рекао да му је част и задовољство да им у име институција и грађана Републике Српске, а прије свега у име Народне скупштине и своје име, честита све прошле и будуће празнике.

Он је изразио посебну захвалност што су се окупили да и у Цириху, достојно и свечано обиљеже Дан Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Српске подсјетио је да се навршава четврт вијека од потписивања Међународног мировног споразума у Дејтону и да од 1995. године Република Српска, у миру и слободи, са поносом обиљежава Дан Републике.

У обраћању званицима Чубриловић је подсјетио да су 24. октобра 1991. године, у Сарајеву, посланици тадашње Скупштине Социјалистичке Републике БиХ, изабрани на првим непосредним парламентарним изборима, одлучили да оснују Скупштину српског народа у БиХ.

Обиљежавању Дана Републике Српске у храму Свете Тројице у Цириху

- Скупштина српског народа у БиХ, полазећи од универзалног права на самоорганизовање, донијела је Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ. Споразумима који су постигнути овдје у Швајцарској, тачније у Женеви и у америчком граду Њујорку, у септембру 1995. године, утврђено је да се БиХ састоји од два ентитета државотворног карактера – Републике Српска и Федерације БиХ - навео је Чубриловић.

Он је нагласио да је Општим оквирним споразумом за мир у БиХ, односно Дејтонским споразумом, који је потписан 21. новембра 1995, потврђен положај Републике Српске у оквиру БиХ.

- Република Српска је носилац унутрашњег, а дијелом и међународног суверенитета. Ентитети су потврђени дејтонским Уставом БиХ, а настали су раније и имали су одређени међународни субјективитет. Републици Српској припадају све државне надлежности осим оних које су Уставом БиХ искључиво додјељене заједничким органима и институцијама - истакао је Чубриловић.

Он је нагласио да Дејтонски мировни споразум, чији је саставни дио и Устав БиХ, гарантује постојања Републике Српске, али и БиХ.

- Од првих вишестраначких избора који су одржани 1990. године, бирани су посланици у десет сазива Народне скупштине. Народна скупштина до сада је бирала 15 влада Републике Српске. Народна скупштина један је од главних стубова Републике Српске. Она је тековина демократије, права и слободе грађана да непосредно одлучују о најзначајнијим питањима која су везана за њихов живот - нагласио је предсједник парламента Српске.

Он је поручио да ће Република Српска и убудуће да прославља Дан Републике, наводећи да нико из Српске не оспорава право другим народима у БиХ да славе и обиљежавају своје празнике.

- Али, ми никада нећемо одустати од 9. јануара! Историјска чињеница је да је 9. јануара 1992. године проглашена Република Српска, дакле, прије почетка грађанског рата на подручју бивше југословенске Републике БиХ. Без јаке и стабилне Републике Српске, нема ни стабилне заједничке државе БиХ - нагласио је Чубриловић.

Честитајући Дан Републике Српске и пожељевши свима добро здравље, срећу и свако добро у новој 2020. години, Чубриловић је рекао да је Република Српска отаџбина грађана који живе у њој, али и свих који чине дијаспору, а који су поријеклом из Републике Српске и БиХ.