latinica  ћирилица
01/02/2020 |  19:48 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Бањалучки аеродром демантовао наводе о пријетњи затварањем

Велику пажњу изазвала је вијест да би једини аеродром у Републици Српској могао да буде затворен уколико се не испоштују захтјеви које је Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ навела у Извјештају о спроведеном стручном надзору.

Убрзо по објављивању, вијест је демантована. Иако признају да одређене мањкавости требају исправити, кажу – страх од затварања не постоји.

На бањалучком Аеродрому мала је писта, није одговарајућа расвјета, санитетско возило је дотрајало – не промијене ли се те мањкавости, према писању појединих портала, Аеродром би могао да буде затворен. Све то наредила је Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ у Извјештају о спроведеном стручном надзору. У Аеродрому признају да им недостаје један дио стабилизоване подлоге, али да је са пистом која је дуга 2500 метара све уреду.

- Мора бити 75 метара стабилизована подлога из разлога безбједности у случајевима излијетања авиона са писте. Постоји основана потреба о додатних 75 метара у једној дијелу који нама недостаје, али то није разлог за затварање Аеродрома - рекао је Милан Рачић
в.д. директора Аеродрома Бањалука

Писања портала демантовала је чак и Дирекција на чији се извјештај портали позивају. Кажу, Аеродром је доставио Корективни акциони план, којим ће мањкавости бити отклоњене, а за шта је овом предузећу потребно око три милиона марака. Да ће Аеродром наставити да ради, тврди и предсједник Владе.

- Влада је у сваком моменту спремна да одвоји и додатна новчана средства да се све оно што је уско гло на нашем Аеродрому отклони, да бањалучки Аеродром сад послије тога да смо дошли у позицију да имамо више од 100 хиљада путника годишње, који ту остварују своје потребе, онда би заиста било више него неозбиљно да доведемо у питање пословање тога - рекао је Радован Вишковић предсједник Владе Републике Српске.

Вијест о потенцијалном затварању Аеродрома, која је како видимо демантована, појавила се таман уочи првог лета ка новој дестинацији која је уведена са бањалучког Аеродрома. Од понедјељка 3. фебруара, летјеће се ка Франкфурту.

И овај лет реализоваће компанија Рајан Ер, која је на домаће тржиште дошла 2018. године. И за овај лет прво су понуђене промотивне карте, па сви они који лете у понедјељак пут до Франкфурта платиће тек 10 марака.

- Јако су позитивна очекивања од грађана. Велико је одушевљење посебно линијама за Франкфурт и за Беч - додао је Рачић.

Нови лет нови је потенцијал за раднике у туризму. У градској туристичкој организацији у вези са Франкфуртом виде велики потенцијал, јер тај град представља свјетско чвориште авио-саобраћаја.

- Франкфурту, тј. том аеродрому који је у близини Франкфурта за Бањалуку, гравитира неколико милиона људи. То је стварно једно велико тржиште и само мали проценат тих људи, ако се одлучи за Бањалуку, нама ће попунити све наше смјештајне капацитете - навео је Зоран Станковић стручни сарадник у Туристичкој организацији Бањалука.

Рајан Ер је уз Франкфурт, Бањалуку спојио и са Берлином, Мемингемом, Бриселом и Бечом до којег ће се летјети од 30. марта. Лет за Стокхолм биће прекинут од априла. Годинама је активна и линија Бањалука-Беград коју реализује Ер Србија, а и овог љета уз нове очекују се и летови ка Грчкој и Турској. Како су постављени циљ у прошлој години од 100 хиљада путника остварили, ове године у Аеродрому очекују више од 200 хиљада путника.