latinica  ћирилица
02/02/2020 |  15:52 ⇒ 15:52 | Аутор: СРНА

Крајина је крвава круна српског страдања у Другом свјетском рату

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Крајина крвава круна српског страдања у Другом свјетском рату, а да је за злочин у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, када је убијено 2.300 Срба, међу којима 551 дијете, била задужена гарда вође усташког покрета Анте Павелића.
Дракулић - полагање вијенаца - Фото: СРНА
Дракулић - полагање вијенацаФото: СРНА

Додик је након парастоса српским жртвама у Храму Светог Георгија у Дракулићу поновио да је прошли вијек био вијек највећег страдања српског народа, у којем је убијено готово пола српског становништва.

Он је напоменуо данас не може са сигурношћу рећи колико је тачно људи убијено у усташком систему логора Јасеновац-Паг-Јадовно, те подсјетио да су Срби кроз све ослободилачке ратове били на страни слободе, коју су давали и другим народима.

Додик је рекао да су Срби научили да им нема слободе ако немају државу и да зато "живе Републику Српску као државу", без обзира да ли се то неком свидјело ини не.

- Борба за Српску значила је борбу за слободу српског народа на овим просторима, за наша сјећања, која су тешка, од Гаравица, Шушњара, Дракулића, Јасеновца, Пребиловаца, Брода на Дрини и многих села у Посавини, Семберији и Херцеговини у којима су побијени Срби - напоменуо је Додик.

Додик је додао да се Срби морају стрпљиво борити да се Републици Српској врати оно што је отето након Дејтонског споразума, а отворено рећи да се не слажу са наметнутим одлукама високих представника и отвореним рушењем Устава БиХ.

Он је рекао да је Српска православна црква важан идентитет српског народа без које кроз вијекове српски народ не би преживио.

- Важно је да се и данас окупимо око СПЦ, наше вјере, језика, писма и крсне славе - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска не може да буде укинута, докинута или подређена и нико у име Срба не може да одлучује на овом простору.

- БиХ таква каква јесте наметнута је од великих сила Србима Дејтонским споразум као сложена државна заједница два ентитета и три народа. Никада није било веће сазнање као данас код српског народа да будемо своји на своме и да имамо Републику Српску. Ово вријеме одредиће будућност српског народа у наредним деценијама на овом простору - рекао је Додик.

Додик је закључио да је за њега довољно да српски народ разумије и подржава Србију и Русију, те да српски народ буде уз СПЦ.

- Потребно је само да одете да видите како пролазе Срби у Петровцу и Дрвару гдје нема српске државе. Онда ћете се далеко више запитати ако желите да ваше потомство живи овдје, онда нема ниједног политичког пројекта који је важнији од Републике Српске - истакао је Додик.

Усташе су у рано ујутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ Срба у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима 551 дијете.

Повезане вијести:

Српски народ није дозволио да се усташки пројекат оствари (ВИДЕО)