latinica  ћирилица
05/02/2020 |  10:31 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

Врховни суд САД прихватио разматрање тужбе против ОХР-а

Врховни суд САД прихватио је у разматрање тужбу Зорана Жуже, кога је високи представник у БиХ смијенио и одузео му грађанска и политичка права, што може постати озбиљан преседан и за друга питања дипломатске заштите од прогона.
Зграда ОХР-Сарајево - Фото: РТРС
Зграда ОХР-СарајевоФото: РТРС

Жужин адвокат Џон Винторп рекао је да ОХР пред америчким судовима није успио проћи овај тест имунитета од прогона.

- Тај неуспјех сада је дио службене судске евиденције америчког правосуђа и ОХР га не може избрисати - истакао је Винторп за Вечерњи лист - издање за БиХ.

Он је додао да је овај случај доспио до америчког Врховног суда, након што се ОХР пред нижим судовима успио одбранити имунитетом од одговорности за тешка кршења основних људских права, иако су смијенили Жужу као једног од стотине других званичника на основу слободне процјене, без судске одлуке или било каквог другог процеса.

Винторп је нагласио да је ОХР свјестан да амерички судови нису нимало наклоњени његовом захтјеву за имунитет, због чега је ОХР посљедњих година одлучио да не доноси политичке одлуке у БиХ, да то не би покренуло штетне парнице у САД.

Он посебно оспорава бонска овлаштења, тврдећи да не постоје и да су измишљена.

- Бонска овлаштења не налазе правну основу у Дејтонском мировном споразуму - тврди Винторп и сматра да би одлука Врховног суда, али и отварање могућности одговорности земаља чланица Савјета за провођење мира /ПИК/ могли да створе преседан у САД.

Жужа, кога је смијенио високи представник Педи Ешдаун са функције шефа кабинета предсједника парламента Српске, рекао је да је направљен велики посао чињеницом да је случај доспио пред амерички Врховни суд, а да је посебно значајно то што ниједан суд у САД није оспорио кршење људских права.

Он је навео да ОХР нема правног ни чињеничног основа за доношење таквих одлука, те да су се посебно заплели када су ПИК, односно земље које га чине, увели као суодговорне.

Жужа је истакао да је ПИК имагинарна међународна организација и додао да нема препрека да се те земље сада туже појединачно.

Он сматра да је охрабрујуће што се у Републици Српској припремају закони којим би се помогло људима које је казнио ОХР.

Из ОХР-а су у одговору на апелацију Врховног суда САД написали да "ОХР и високи представници имају право на имунитет, јер је оба висока представника службено прихватио Стејт департмент".

Жужа је без икаквих доказа смијењен са функције шефа кабинета предсједника парламента Српске и ОХР му је забранио обављање било каквих дужности.

Жужи и другим званичницима било је забрањено кандидовање на изборима, те рад у јавним институцијама, што је незабиљежен случај у цивилизованом свијету.