latinica  ћирилица
05/02/2020 |  18:31 ⇒ 22:28 | Аутор: РТРС

Цвијановић-Палмер: Српска подржала "мали Шенген"

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, током званичне посјете Сједињеним Америчким Државама, састала се данас у Вашингтону са замјеником помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Метјуом Палмером.

Саговорници су размијенили мишљење о актуелној политичкој и економској ситуацију у Републици Српској и БиХ, као и о унапређењу сарадње Републике Српске и САД-а на свим пољима.

У разговору са Палмером, предсједница Српске је изразила опредијељеност институција Републике Српске за очување мира и политичке стабилности у БиХ и региону, као најважнијих предуслова за економски развој, побољшање пословног амбијента и животног стандарда свих грађана.

Цвијановићева је истакла да је Дејтонски споразум и уважавање уставне структуре БиХ, која подразумијева пуну равноправност три конститутивна народа, добар оквир за функционисање, развој и напредак БиХ.

На састанку је разговарано и о безбједносним изазовима у региону западног Балкана, те истакнуто да је и по овом питању потребна координација надлежних институција свих нивоа власти у БиХ.

Саговорници су констатовали да је "мали Шенген" позитивна иницијатива за цијели регион, а Цвијановићева је истакла да су институције Републике Српске већ подржале ову иницијативу која за циљ има унапређење регионалног економског простора, саопштено је из Кабинета предсједнице Српске.

Састанку је присуствовао и амбасадор БиХ у Сједињеним Америчким Државама Бојан Вујић.

Претходно је Цвијановићева разговарала са специјалном представницом Стејт Департмента за Холокауст, Шери Данијелс.

У оквиру званичне посјете Сједињеним Државама, предсједница Српске данас ће у Пентагону посјетити Националну гарду државе Мериленд.