latinica  ћирилица
07/02/2020 |  12:16 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Одлука о Додиковом захтјеву на једној од наредних сједница

Уставни суд БиХ разматрао је захтјев Милорада Додика, члана Предсједништва БиХ, за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ, те донио одлуку да се о предмету расправља на једној од наредних сједница.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

У захтјеву, који је Додик поднио 7. новембра прошле године, наводи се да је ПД ПС БиХ 2004. године усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о застави БиХ, али да он није потврђен од Предсједништва БиХ из чега произилази да није у складу са Уставом БиХ, односно да приликом његовог доношења није испоштована Уставом прописана процедура из цитираног члана један став шест Устава БиХ.

На дводневној сједници Уставни суд утврдио је да је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да предметно пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Републике Српске, саопштено је из овог суда.

Одлучујући по о захтјеву седам делегата Вијећа народа Републике Српске за оцјену уставности овог члана Закона, Уставни суд је утврдио да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

Уставни суд је, одлучујући о захтјеву седам делегата Вијећа народа Републике Српске за оцјену уставности више чланова Закона о унутрашњој пловидби Републике Српске, утврдио да оспорене одредбе нису у складу са Уставом БиХ.

Према мишљењу Уставног суда, питања која се односе на пловидбу међудржавним и међународним ријекама, као и надлежност у вези са тим између државних и ентитетских органа, треба регулисати законом који ће бити донесен на нивоу БиХ јер су та питања, на основу наведених одредаба Устава БиХ, у искључивој надлежности БиХ.

Уставни суд је, одлучујући о захтјеву судије Општинског суда у Цазину Ерола Хусића за оцјену уставности члана Закона о извршном поступку Федерације БиХ, закључио да оспорена одредба није компатибилна са Уставом БиХ и Протоколом уз Европску конвенцију.

Суд је утврдио да спорни законски члан ставља прекомјеран терет на сувласнике у односу на сувласника извршеника чији се дуг намирује у извршном поступку продајом цјелокупне некретнине, дакле и сувласничких дијелова осталих сувласника, што је супротно стандарду пропорционалности.

Уставни суд је обавио расправу и о апелацији Давора Драгичевића поднесене због наводног непостојања ефикасне истраге, те је одлучио да ће одлуку у том предмету донијети на једној од наредних пленарних сједница.

Повезане вијести:

Додик поднио захтјев за оцјену уставности Закона о застави БиХ