latinica  ћирилица
07/02/2020 |  17:06 ⇒ 08/02/2020 | 10:16 | Аутор: РТРС

Додик: Уставни суд БиХ мјесто највеће дестабилизације

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да је Уставни суд БиХ мјесто највеће дестабилизације у БиХ, те да су све одлуке овог суда донесене на штету Српске и српског народа.

Он је истакао да то потврђује пролонгирање расправе о његовом захтјеву за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ као и одлука о пољопривредном земљишту.

Наиме, Уставни суд је оспорио члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, по сили закона постаје власништво Републике Српске. Одлучујући о апелацији седам делегата Вијећа народа Српске, Уставни суд је утврдио да је ријеч о надлежности БиХ.

Додик је поручио да Република Српска неће прихватити неуставне одлуке овог суда, без обзира на евентуалне притиске. 

- Овакав Уставни суд не треба БиХ, а нама поготово не треба. Он служи само да доноси неуставне одлуке - нагласио је он.

Додик је рекао да је Уставни суд мјесто манипулације, што је потврдио и одлуком о пољопривредном земљишту које није у надлежности БиХ, те суд не може да буде уставотворац и да даје права.

- Такав Уставни суд не корисити борби за успостављање права и правне државе, то је фарса. Управо је све обрнуто. Уставни суд све што доноси у посљедње вријеме, доноси на бази неправа и прмовише неправо. Ако је он данас утврдио, на основу апелације било кога у БиХ, да земљиште не припада ентитетима већ БиХ, онда крши Устав, јер нигдје не пише да БиХ има било какву имовину, па и земљиште. Земљиште и сви објекти припадају ентитетима и то је јасно. Очигледно је да Уставни суд дјелује незаконито и неуставно и да у томе има политичку подршку - навео је он.

Додик је нагласио да је Уставни суд "политичко тијело и тијело за егзекуцију над Србима и Републиком Српском."

- Уставни суд није мјесто правде и уставног одлучивања. То је мјесто неуставног одлучивања и спекулација. Веома су лако донијели одлуку да 9. јануар наводно није Дан Републике, а чим су имали прилику да потврде да је 1. март нешто за БиХ, одмах су то урадили. И кроз ову одлуку о пољопривредном земљишту наставили су с тим. Наравно да ми то нећемо прихватити - поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је након проширене сједнице Извршног комитета ове странке да је разговарано о инфраструктурним пројектима - градњи ауто-путева и гасовода, те подршци привреди кроз смањење оптерећења.

Додик је рекао су тема сједнице била и именовања на функције у заједничким институцијама, те да је констатовано да бошњачка страна опструише запошљавање Срба.

- Имамо блокаду у Централној банци. Федерална страна фаворизује једно рјешење у којме нема Срба - навео је Додик.

Он је истакао да су опструкције очите и у случају именовања директора СИПА.

- Када одлука дође на Свјет министара, он неће да одлучује о томе, јер требају гласови свих, а гласова Бошњака нема. Они то условљавају именовањем Османа Мехмедагића Осмице за директора ОБА. Није спорно да то мјесто припада Бошњацима, а мјесто директора СИПА Србину, али се види стални застој и опструкције тамо гдје се треба именовати Србин - нагласио је Додик.

Повезане вијести:

Нема предаје касарни и нема пута у НАТО

Извршни комитет СНСД-а: Подршка привреди; Наставити пројекте