latinica  ћирилица
10/02/2020 |  11:26 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

К. Дубица: Далила Благојевић руши предрасуде о аутомеханичарском послу

Седамнаестогодишња Далија Благојевић из Козарске Дубице, једина је дјевојка у Средњошколском центру "Никола Тесла" у Козарској Дубици, која се школује за аутомеханичарски занат. Руши предрасуде, јер код нас је жена аутомеханичар - ријеткост.

Раме уз раме, с мушким колегама у разреду! Млада Дубичанка Далија Благојевић, љубав према аутомобилима наслиједила је од брата аутомеханичара. У гаражи је своја на своме, и не смета јој да запрља руке.

- По мени нема мушких и женских послова, све је једнако, а што се тиче разреда, једина сам дјевојка, лијепо су ме прихватили - каже Благојевићева.

Дјевојке су ријеткост у аутомеханичарској професији. Ипак, посљедње двије дубичке генерације, имају по једну. Руше предрасуде да је то "мушки" посао.

- Раније није било дјевојака у овој професији, а сада већ долазе. Све што захтијевамо од ње, она то уради без проблема, ако нешто не зна, она пита, ту смо ми да јој покажемо - истиче Здравко Атељ, аутомеханичар из Козарске Дубице.

Горан Тубић, координатор практичне наставе у Средњошколском центру "Никола Тесла" Козарска Дубица наводи да су дјевојке аутомеханичарке показале завидан ниво прецизности, оданости и одговорности послу и нагласио да су боље од аутомеханичара.

Друга Далијина љубав је музика.

- Иначе и пјевам у слободно вријеме, у школском сам хору и наступам по бендовима. Док поправљам аутомобил ја такође пјевам - додаје Благојевићева.

Далија машта о властитој аутомеханичарској радионици. Још нема возачку дозволу и једва чека полагање возачког испита.

До тада, вјерује, постаће врхунски мајстор.