latinica  ћирилица
10/02/2020 |  16:42 ⇒ 25/02/2020 | 12:10 | Аутор: sputniknews.com

СЗО о вирусу корони: Можда видимо само врх леденог бријега

Случајеви преношења новог вируса короне са људи који никада нису били у Кини могу бити само врх леденог бријега, а стопа ширења болести изван Кине може се повећати, изјавио је генерални директор Свјетске здравствене организације Тедрос Адхан Гебрејесус.

Прије тога он је објавио да је напредна група експерата Свјетске здравствене организације отишла у Кину како би проучила ситуацију са новим вирусом корона.

- Било је неколико алармантних случајева ширења (вируса) 2019нЦоВ са људи који нису ишли у Кину. Појављивање малог броја случајева може указивати на веће преношење (вируса) у другим земљама. Укратко, можда видимо само врх леденог бријега - написао је директор СЗО на свом налогу на Твитеру.

Он је додао да су размјере ширења вируса короне ван граница Кине и даље мале, али би могло да се убрза.

- Задржавање (ширења вируса) остаје наш циљ, али све земље би требало да искористе могућност која се појавила као резултат стратегије за задржавање како би се припремиле за могући долазак вируса - истакао је Гебрејесус.

Кинеске власти су 31. децембра обавијестиле Свјетску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном дијелу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести - то је вирус корона.

До данас је од овог вируса умрло 908 особа, а потврђено 40.100 случајева заражених.