latinica  ћирилица
11/02/2020 |  19:31 ⇒ 12/02/2020 | 07:47 | Аутор: РТРС

Српска ће се борити за своја права 

Најновија одлука Уставног суда БиХ флагрантни је "државни удар", јер представља атак на територијалну организацију према којој Републици Српској припада 49 одсто, а Федерацији БиХ 51 одсто територије.

Ово је изјавио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, коментаришући одлуку Уставног суда БиХ, који је утврдио да је члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске супротан Уставу БиХ и да је регулисање државне имовине у искључивој надлежности БиХ. Додик поручује да је ово 'црвена линија' и да нико не треба да сумња да ће се Република Српска борити за своја уставом загарантована права.

У Уставу БиХ наводи се да БиХ функционише са модификованом унутрашњом структуром и са постојећим међународно признатим границама. У преводу, територија припада ентитетима, а спољна граница представља међународно признату границу БиХ", објаснио је Додик у изјави за Срну.

Он је нагласио да "државна имовина никако не може бити имовина БиХ, јер БиХ нема одредницу 'држава' или 'република', нити било коју другу.

- Имовина може искључиво бити у власништву Републике Српске и Федерације БиХ, док БиХ има само границу. Постоји знак једнакости између замљишта и територије, а територија искључиво припада ентитетима - рекао је Додик.

Уставни основ за посљедњу одлуку Уставног суда је, каже, потпуно неприхватљив и зато је потребно да институције Републике Српске предузму све неопходне активности да заштите дејтонску структуру БиХ и аутономију Републике Српске. Додик је нагласио да је одлука Уставног суда БиХ политичка и одговор Републике Српске неће изостати.

- Ово је наша 'црвена линија' за правосудни апарат БиХ који изгледа не ради ништа друго него покушава да намеће неправна рјешења и пресуђује Републици Српској, почев од грба, химне, заставе, Дана Републике па све до територије - сматра Додик.

Народна скупштина Републике Српске лани је усвојила Закон о пољопривредном земљишту, којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске. Уставни суд БиХ утврдио је да се то коси са Уставом БиХ и да је ријеч о "искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине".