latinica  ћирилица
11/02/2020 |  16:10 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Најновија одлука Уставног суда БиХ - флагрантни "државни удар"

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упозорио је да је најновија одлука Уставног суда БиХ флагрантни "државни удар", јер представља атак на територијалну организацију према којој Републици Српској припада 49 одсто, а Федерацији БиХ 51 одсто територије.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- У члану I/1 Устава БиХ наводи се да БиХ сада функционише са модификованом унутрашњом структуром и са постојећим међународно признатим границама. У преводу, територија припада ентитетима, поштујући и Анекс два Дејтонског споразума, који говори о међуентитетској граници, а спољна граница представља међународно признату границу БиХ - појаснио је Додик у изјави за Срну.

Он је нагласио да "државна имовина никако не може бити имовина БиХ, јер БиХ нема одредницу 'држава' или 'република', нити било коју другу.

- Имовина може искључиво бити у власништву Републике Српске и Федерације БиХ, док БиХ има само границу. Постоји знак једнакости између замљишта и територије, а територија искључиво припада ентитетима. Уставни основ за посљедњу одлуку Уставног суда је потпуно неприхватљив, стога је потребно да институције Републике Српске предузму све неопходне активности да заштите дејтонску структуру БиХ и аутономију Републике Српске - оцијенио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да је одлука Уставног суда БиХ политичка и одговор Републике Српске неће изостати.

- Ово је наша "црвена линија" за правосудни апарат БиХ који изгледа не ради ништа друго него покушава да намеће неправна рјешења и пресуђује Републици Српској, почев од грба, химне, заставе, Дана Републике па све до територије - констатовао је Додик.

Констатујући да се Уставни суд БиХ не понаша као суд, Додик је рекао Срни да његове одлуке сугеришу да је Уставни суд БиХ постратна јединица муслимана која треба у судници да заврши оно што муслимани нису могли у рату.

- Кад је већ тако, нека нико не сумња да ћемо се борити за своја уставом загарантована права, као што смо се борили за Републику Српску - поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Уставни суд БиХ утврдио је раније да је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да предметно пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске.

Уставни суд сматра да је ријеч о "искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине".

Народна скупштина је лани усвојила Закон о пољопривредном земљишту, којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.

Повезане вијести:

Бањац: Не спроводити одлуке Уставног суда БиХ супротне Дејтону

Петковић: Књижење земљишта Српске на БиХ значило би ревизију Дејтона

Поповић: Пољопривредно земљиште припада Српској