latinica  ћирилица
11/02/2020 |  19:37 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Измијенити закон и ојачати капацитете у борби с мигрантском кризом 

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија у Бијељини је разговарао с директором Граничне полиције Зораном Галићем. Закључено је да се постојећим законским рјешењима не могу заштити границе ни адекватно одговорити на мигрантску кризу.

Тегелтија је обећао пуну подршку Граничној полицији, истакавши да институције БиХ нису адекватно реаговале на мигрантску кризу.

Граница БиХ дуга 1.603 километра, а тек на сваких 25 километара један полицијски службеник. Постојећим законским рјешењима Гранична полиција не може да обезбиједи тзв "зелену границу". Свега 15 одсто од укупног броја полицајаца ангажовано је за надзор границе.

- Гранична полиција је путем својих експертиза од одређених полицијских службеника направила и план потпуног затварања границе на истоку и зато нам је потребно 1.200 полцијских службеника - рекао је Галић.

Осим нових законских рјешења, ради обезбјеђивања тзв.зелене границе неопходна је боља техничка опремљеност и кадровска попуњеност.

- Потребно је посветити више пажње како кадровском, тако и техничком опремању и имаће потпуну подршку Савјета министара јер ће се Гранична полиција суочити у овој години са великим бројем миграната на нашем подручју - навео је Тегелтија.

Говорећи о унапређену услова на граници и честим застојима на граничним прелазима Рача и Павловића мост, Тегелтија је нагласио да је у току градња новог моста преко Раче и заједничког прелаза између Србије и БиХ који ће омогућити несметан прелазак границе,а гранични прелаз Павловића мост још неко вријеме биће "уско грло".