latinica  ћирилица
12/02/2020 |  19:59 ⇒ 20:05 | Аутор: banjaluka.net

У "Исламској држави" ратовало 1.200 терориста са Балкана, од тога 350 из БиХ

Укупан број припадника терористичке организације "Исламска држава", који су поријеклом са западног Балкана, већи је од 1.200, од којих је у камповима које надзиру Американци затворено више од 500 терориста, показују процјене безбједносних служби, у које је портал banjaluka.net имао увид.
ИД -
ИД

Према овој повјерљивој документацији, до које je дошао портал banjaluka.net, примат на Балкану у доприносу исламском тероризму има Косово са укупно 403 службено призната припадника на 1,9 милиона становника, што их сврстава на прво мјесто у Европи по броју одлазака терориста на ратна подручја. Затим слиједи Албанија са 180 до 200 припадника на 2,8 милиона становника, БиХ са око 350 припадника на 3,5 милиона становника и Сјеверна Македонија са 156 на два милиона становника.

Према информацијама Стејт департмента, у свим овим земљама постоје и заједнички проблеми истрага и интервенција од којих су најважнијии мањак људских и економских ресурса ислаба комуникација између безбједносних служби.

- Шта значи повратак тих терориста на Балкан, шта ће то значити и колики је то стварни проблем знаће се врло брзо, након што повратници издрже своје симболичне казне за учешће у борбама на страни такозване "Исламске државе" и АлКаиде у Сирији и Ираку - наводи се у овој документацији.

Међутим, за домаће правосуђе представља проблем што нема конкретних доказа да су чинили злочине и учествовали у стрељању, клању или декапитацији заробљеника.

Безбједњаци упозоравају да ће у релативно кратком периоду, за неколико година, ти људи формално-правно бити слободни грађани на овим просторима, који су одслужили своје казне, а који се сигурно неће одрећи своје радикалне вјерске и терористичке идеологије, те ће као такви и даље представљати велики извор угрожавања безбједности на нашем подручју, посебно са аспекта тероризма и екстремизма.

Поред тога, у овој документацији се још наводи и да западни Балкан има и цијели проблем везан за економску инфилтрацију Турске и Катара у Албанији, Сјеверној Македонији, Косову и БиХ, што значи инфилтрацију која иде на руку идеолошкој инфилтрацији везаној за Муслиманско братство.

- Индоктринацију при томе спроводе различите исламске невладине организације које имају за циљ издоминирати исламом на Балкану. Те организације ће сигурно остварити контакт са повратницима из Сирије и Ирака и наставити рад са њима као хуманитарне организације - упозорава се у документима безбједносних агенција у БиХ.