latinica  ћирилица
13/02/2020 |  07:51 | Аутор: sputniknews.com

Шојгу у Србију доноси "панцир"

Руски министар одбране Сергеј Шојгу долази у Београд 17. фебруара, а са њим би могао да стигне и први диуо испоруке од наручених шест система за противваздушну одбрану "панцир Ц1", пишу Новости.
"Панцир С1" (фото: Darimir Banda/ministarstvo odbrane) -
"Панцир С1" (фото: Darimir Banda/ministarstvo odbrane)

И председник Србије Александар Вучић рекао је раније у Спутњику да руски министар одбране доноси нешто Србији, али да ће препустити њему да о томе прича.

- Сергеј Шојгу је један од наших истинских, исконских пријатеља који добро разумије нашу позицију. Ријетко говори, посебно не говори дуго, али фантастично разумије све и он је човјек који ми је рекао: Добро је да си ово урадио, добро је да си око овог оружја направио како треба, тиме је Србија нешто сигурнија.Наравно, он зна колико смо ми мали, слаби, нејаки у односу на Русију, али када вам то каже један Сергеј Шојгу, то нама много значи - навео је Вучић.

Новости преносе да је споразум за једну батерију „панцира“ закључен прошле године, а да су руски медији писали да је рок за први сегмент испоруке друга половина фебруара.

Како се наводи, Шојгу ће у Србији добити и почасни докторат Универзитета одбране због доприноса у развоју сарадње двије земаље у тој области.

У посјету Београду требало би да дође и руски министар спољних послова Сергеј Лавров - 24. марта, на дан када се обиљежава 21. годишњица почетка бомбардовања, а како пишу Новости, његова посјета би могла да буде прилика да се обави званична примопредаја странице Мирослављевог јеванђеља која се чува у Санкт Петебургу.